Preşedintele american a declarat că „orice atac împotriva unui avion, unei nave sau forţelor armate filipineze în Marea Chinei de Sud va declanşa punerea în aplicare a tratatului de apărare reciprocă” care leagă Washingtonul şi Manila.
Câteva ore mai târziu, cei trei lideri şi-au exprimat într-un comunicat comun „profunda îngrijorare în faţa comportamentului periculos şi agresiv al Republicii Populare Chineze în Marea Chinei de Sud”, declarându-se preocupaţi, în special „de militarizarea teritoriilor câştigate şi de revendicările maritime ilegale” în această regiune strategică.
Preşedintele Joe Biden i-a primit la Casa Albă pe preşedintele filipinez, Ferdinand Marcos, şi pe premierul Fumio Kishida cu ocazia unui summit trilateral fără precedent, pe fondul unor incidente în serie care au implicat China în această zonă maritimă tensionată.
„Angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea Japoniei şi a Filipinelor este neclintit”, a mai spus democratul de 81 de ani.
El a vorbit despre obiectivul comun al unei regiuni Asia-Pacific „liberă, deschisă, prosperă şi sigură”, expresia de-acum obişnuită a americanilor pentru a se referi la proiectele considerate, dimpotrivă, periculoase şi agresive de către China.
Este de aşteptat ca Beijingul să respingă aceste comentarii.
Autorităţile chineze au reacţionat deja virulent la anunţul, făcut miercuri, privind intensificarea cooperării militare dintre Statele Unite şi Japonia.
„Statele Unite şi Japonia, fără a ţine seama de gravele preocupări ale Chinei, au defăimat şi atacat China în privinţa Taiwanului şi a problemelor maritime”, a declarat într-un briefing de presă obişnuit o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez de externe, Mao Ning, citată de AFP.