Biden, recomandări despre statul de drept şi asigurări cu privire la sprijinul intern şi extern al SUA
Demnitarul american a vorbit şi despre tensiunile din regiune generate de situaţia din Ucraina şi a promis că Statele Unite îşi vor proteja aliaţii NATO împotriva agresiunilor. Vicepreşedintele Statelor Unite şi-a încheiat miercuri vizita de două zile în România.
Aeronava Air Force Two în care se afla Joe Biden a aterizat, marţi, la ora 14,52, pe Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’, delegaţia americană fiind întâmpinată de ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.
Biden s-a deplasat ulterior la Baza aeriană 90, unde a fost aşteptat de ministrul Apărării, Mircea Duşa. În discursul susţinut în faţa militarilor români şi americani el a subliniat că ”naţiunile NATO nu sunt niciodată singure” şi le-a mulţumit românilor pentru sprijinul pe care îl acordă în Alianţa Nord Atlantică.
‘Este clar pentru noi că românii sunt aliaţi devotaţi şi nu m-am îndoit de acest lucru niciodată, încă de când se făceau eforturi pentru intrarea României în NATO. Aţi fost mereu parteneri de încredere. Puteţi să vă bazaţi pe noi. Aşa cum a spus preşedintele Obama, naţiunile NATO nu sunt niciodată singure’, a punctat vicepreşedintele SUA.
De asemenea, Biden a afirmat că agresiunea Rusiei în Crimeea aminteşte de ce este necesară NATO, adăugând că graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa armelor.
Miercuri, vicepreşedintele SUA a fost primit de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, iar după discuţiile oficiale cei doi demnitari au susţinut o declaraţie de presă comună.
În acest context, Biden a spus că apreciază eforturile lui Traian Băsescu de a proteja statul de drept în România, afirmând că lupta împotriva corupţiei nu este doar o chestiune de bună guvernare, ci este ‘pur şi simplu’ patriotism.
Cu referire la situaţia din Ucraina, Biden a transmis că, dacă Rusia va submina alegerile organizate de noua administraţie de la Kiev, trebuie să i se aplice sancţiuni mai puternice.
Şeful statului român a subliniat că, după intrarea României în NATO şi UE, Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI cu SUA este a treia realizare politică a ţării noastre, după Revoluţia din 1989. Traian Băsescu a apreciat reacţia imediată a Statelor Unite la momentul declanşării conflictului din Ucraina, considerând că este o probă prin care Washingtonul a demonstrat că îşi respectă cuvântul. Totodată, el a subliniat că Administraţia de la Casa Albă cere României să-şi respecte angajamentele privind realizarea statului de drept.
Ulterior, viceliderul american a avut o întrevedere şi cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria.
Într-o declaraţie de presă comună cu Ponta, vicepreşedintele american a arătat că România poate să devină punctul cheie care leagă pieţele de energie de la Marea Neagră până la Europa Centrală şi de Est, dacă îşi modernizează infrastructura internă în domeniu, iar SUA sunt dispuse să ajute România în acest sens.
‘Dezvoltându-şi producţia de gaz natural, aceasta poate să devină de asemenea o soluţie pentru Moldova, care în momentul de faţă se bazează mult pe energia din partea Rusiei. Suveranitatea României este bazată pe dezvoltarea sa economică’, a afirmat Biden.
Potrivit premierului Victor Ponta, vizita vicepreşedintelui Statelor Unite la Bucureşti este cel mai potrivit şi mai necesar moment pentru România, în care trebuie reafirmate ideea unui parteneriat strategic stabil, de lungă durată între SUA şi România, importanţa şi încrederea pe care Washingtonul o acordă întregii regiuni şi tuturor partenerilor şi aliaţilor din zonă.
Şeful Executivului a mai subliniat angajamentul României de a-şi îndeplini rolul de frontieră de est a NATO şi UE şi de a avea o justiţie independentă. De asemenea, Victor Ponta a spus că, în prezent, colaborarea militară şi cea în zona energetică sunt punctele cele mai avansate ale relaţiilor româno-americane.
Premierul Victor Ponta a arătat că vicepreşedintele american Joe Biden a avut o poziţie foarte clară de sprijin în favoarea eliminării vizelor pentru cetăţenii români care vor să călătorească în SUA şi a apreciat că ţine de autorităţile române să convingă majoritatea republicană din Congres.
Joe Biden a susţinut apoi o alocuţiune la Palatul Cotroceni, în Sala Unirea, în prezenţa principalilor actori ai vieţii politice româneşti, dar şi a unor personalităţi din zona justiţiei, cea economico-financiară şi a societăţii civile.
‘Nu pot să-mi imaginez o Europă completă, liberă şi sigură fără o Românie puternică’, a declarat vicepreşedintele american, arătând că nu este numai în interesul României, ci şi al partenerilor săi ca România să fie un stat puternic.
Biden a mai spus că în lupta împotriva corupţiei şi pentru crearea unui climat economic favorabil este nevoie de politicieni care să înţeleagă că Guvernul trebuie să-i servească pe oameni, nu propriile interese. El a lăudat România pentru lupta împotriva corupţiei şi a îndemnat ca instituţiile judiciare să fie libere de influenţa politică.
Demnitarul american s-a referit în ultimul discurs de la Bucureşti şi la situaţia din Ucraina, considerând că 15 ani de corupţie au subminat capacitatea acestei ţări de a se apăra.
Vicepreşedintele Joe Biden, care a venit cu soţia sa, Jill Biden, a plecat din Bucureşti miercuri după-amiază şi îşi va continua turneul european cu o vizită în Cipru. Biden a mai efectuat o vizită oficială în România în octombrie 2009.