Noul Big Brother? Consiliul UE vrea să urmărească contacții persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 în toate mijloacele de transport
Statele membre ar putea elabora în următoarea perioadă cadrul necesar creării unor modalități de urmările a contacților în toate tipurile de mijloace de transport. Consiliul Uniunii Europene, organismul care reprezintă guvernele statelor membre ale UE, adoptă legislația europeană și coordonează politicile UE, a publicat în Monitorul Oficial al UE o serie de Concluzii privind învățămintele desprinse în domeniul sănătății în contextul COVID-19. Documentul include și o serie de recomandări pentru Comisia Europeană, printre care se numără și cea referitoare la “promovarea unor proceduri de urmărire a contacților precum formularele digitale de localizare a pasagerilor”.
“Consiliul invită Comisia să evalueze necesitatea unor mecanisme suplimentare, eficace, de urmărire a contacților la nivelul tuturor modurilor de transport, cu scopul de a preveni amenințările grave la adresa sănătății cetățenilor UE”, se menționează în documentul citat.
Formular unificat de localizare a pasagerilor
Subiectul referitor la crearea unui formular unificat de localizare a pasagerilor a mai fost adus în discuție de oficiali ai Comisiei. Spre exemplu, în octombrie, europarlamentarul Adina Vălean declara la Digi24 că un obiectiv al Comisiei este crearea unui formular de localizare a pasagerilor în formă digitală, care să fie unificat la nivel european și cu ajutorul căruia să fie ceate baze de date accesibile pentru statele de destinație. Astfel, în cazul apariției unui caz de COVID, poate fi trasată imediat harta contacților.
În momentul de față, astfel de formulare ce se pot completa digital, inclusiv de pe telefonul mobil, sunt obligatorii deja în unele state. Nu există însă un formular unificat pentru întreaga UE. Este, spre exemplu, cazul Irlandei, care obligă toți pasagerii care intră pe teritoriul său pe calea aerului și a mării să îl completeze. Pasagerii vor fi ulterior contactați de autorități, prin sms sau prin apel telefonic pentru a li se oferi informații, a verifica adresa unde locuiesc.
Acest formular poate fi utilizat și în scopul urmăririi contactelor în legătură cu cazuri confirmate sau suspecte de COVID-19.
Ghișeu unic pentru identificarea persoanelor care vin din zone de risc
În plus, pe termen lung, guvernele iau în calcul crearea unei platforme digitale care să funcționeze ca un ghișeu unic în toate statele membre interesate, pentru identificarea persoanelor care sosesc din zonele cu risc pandemic și a locului lor de reședință, în vederea asigurării respectării obligațiilor de testare și de carantină.
“O platformă digitală drept ghișeu unic ar putea pune în aplicare o abordare integrată a colectării listelor de date de contact relevante și a asigurării accesului 24/7 pentru autoritățile naționale competente din domeniul sănătății. Metodele de urmărire a contacților la nivel transfrontalier și impactul acestora ar trebui evaluate în continuare. Este necesară o analiză suplimentară pentru a evita dubla raportare și sarcina administrativă inutilă”, se menționează în Concluziile Consiliului.
Consiliul “ia act de necesitatea unor proceduri transfrontaliere eficiente, sigure și rapide de urmărire a contacțlor, care să fie în conformitate cu normele privind securitatea datelor, protecția datelor și protecția vieții private”, se mai menționează în documentul citat.