„Big Brother-ul preţurilor” în industria alimentară ar putea deveni lege. Comisia Europeană face analize

Practicile comerciale neloiale din relaţia furnizor de alimente-retaileri, constatată în toate statele UE de către un grup de 12 experţi, ar putea duce la schimbarea legislaţiei comunitare referitoare comerţul cu produsele agricole. Una dintre propuneri este ca, în fiecare stat membru, să există un sistem de monitorizare a preţurilor pe lanţul comercial.  Totul se va face pe model american.
Alina Stanciu - lun, 14 nov. 2016, 22:03

Grupul de experţi europeni creat la iniţiativa Directoratului general pentru Agricultură (DG AGRI) din Parlamentul European pentru a oferi soluţii la problema practicilor incorecte apărute în relaţia dintre retaileri şi producători şi-a finalizat analiza şi a elaborat o serie de propuneri. 

Principala concluzie la care au ajuns cei 12 experţi se referă la nevoia de a adopta noi norme la nivelul UE pentru a acoperi anumite practici comerciale neloiale, dar și de a implementa sisteme eficace de asigurare a aplicării legislației în statele membre. Una dintre măsurile propuse se referă astfel la utilizarea unui arbitru în cadrul lanțului alimentar. Există, de asemenea, recomandări privind introducerea obligativităţii existenţei unor contracte în scris între retaileri şi agricultori.

Preţuri transparente pe model american

Experţii europeni au introdus în raportul lor şi propunerea ca la nivelul UE să se introducă obligativitatea ca procesatorii să raporteze prețurile pe care le oferă fermierilor, iar informaţiile furnizate să fie actuale și standardizate. Acestea ar putea fi utilizate de către producători, cumpărători, brokeri, instituţii financiare, burse, companii de asigurări şi agenţii guvernamentale.

Ideea este preluată de la americani unde se practică acest sistem în mai multe sectoare agricole, încă din 1999, cu efecte benefice, spun specialiştii europeni în raportul lor. „Experienţa din SUA, unde raportarea preţurilor la carne şi lactate este obligatorie a demonstrat fezabilitatea acestui sistem. În SUA, măsura a fost privită iniţial cu scepticism, după care toţi jucătorii din piaţă s-au declarat suporteri ai acestui sistem, pentru că şi-a dovedit eficienţa”, se arată în raport.

În SUA există aşa-numitul „Market News”- parte a Serviciului de Marketing din cadrul Departamentului American pentru Agricultură- o instituţie care are misiunea de a oferi industriei agricole informaţii corecte şi actualizate despre tranzacţiile cu animale, carne, lână, cereale, hrană pentru animale, lapte. Informaţiile sunt colectate de Market News din locuri publice unde se comercializează marfă (ex târguri) şi jucători din industrie. Mai exact, procesatorii de o anumită mărime sunt solicitaţi să raporteze electronic preţul fiecărei achiziţii împreuznă cu cantităţile cumpărate şi o descriere a produsului cumpărat.

Sistemul a apărut la americani tocmai pentru a limita numărul tot mai mare al înţelegerilor neconcurenţiale dintre retaileri şi furnizori, dar şi a concentrării din piaţă. Astfel, toate companiile din lanţul alimentar, inclusiv micii producători, au acum acces la informaţii corecte. 

„Informaţiile despre piaţă colectate de către autorităţile publice pentru asigurarea transparenţei pieţei reprezintă doar o parte dintre datele ce vor fi colectate la nivel de fermă şi de-a lungul lanţului de aprovizionare”, se mai arată în raport.

Legislaţie cadru împotriva practicilor comerciale neloiale

În ceea ce privește practicile comerciale neloiale, grupul de experţi a semnalat că, deși inițiativele voluntare au fost utile, acestea nu au fost suficiente pentru a garanta o aplicare eficace și independentă. Prin urmare, recomandarea este de a se introduce o legislație-cadru la nivelul UE. De asemenea, ar trebuie să se sprijine introducerea unor sisteme eficace de asigurare a respectării normelor în statele membre, care să prevadă, de exemplu, utilizarea unui arbitru în cadrul lanțului alimentar.

Acesta – o instituţie creată la nivelul fiecărui stat membru – ar trebui să aibă puterea legislativa de a iniţia propriile investigaţii. De asemenea, instituţia ar trebui să fie aceea unde jucătorii din piaţă afectaţi de practici comerciale neloiale să poată depune plângeri anonime.

Există, de asemenea, recomandări privind contractele în scris obligatorii, care ar fi și în beneficiul agricultorilor.

Credite de export cu bani de la BEI

Referitor la consolidarea cooperării între agricultori, normele referitoare la organizarea colectivă și dreptul concurenței ar trebui să fie clare și fezabile, pentru a spori în mod real posibilitățile lor de cooperare, se mai menţionează în raport. Totodată, în vederea facilitării accesului agricultorilor la finanțare, ar putea fi folosite într-o mai mare măsură instrumentele financiare. Banca Europeană de Investiții (BEI) ar putea juca un rol în acest sens și, în plus, ar putea fi implicată în dezvoltarea unui mecanism de garantare a creditelor de export.

Ce urmează acestui raport

Raportul, care este rezultatul a 10 luni de muncă, a fost acceptat de comisarul UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan. Este posibil însă, ca anul viitor, o parte din aceste propuneri să se transforme în legislaţie comunitară.  Ca urmare a recentelor dificultăți din anumite sectoare specifice, am identificat nevoia de a consolida rolul agricultorului în cadrul lanțului alimentar, cu scopul de a se asigura că acesta obține un venit echitabil pentru producția sa. Consolidarea rolului și a poziției agricultorului este o prioritate majoră pentru mine. Raportul Grupului operativ pentru piețele agricole reprezintă o contribuție binevenită la dezbaterea privind modalitățile prin care acest lucru poate fi realizat. Acum vom examina raportul și recomandările sale, pentru a oferi un răspuns de politică adecvat. Importanța acestei problematici este deja recunoscută în programul de lucru al Comisiei pentru 2017 și raportul de astăzi va juca un rol-cheie în realizarea acestui angajament”, a declarat comisarul european.

Înființat în ianuarie 2016, grupul de lucru a examinat și o serie de aspecte care vor alimenta dezbaterea cu privire la politica agricolă comună (PAC) de după 2020, subliniind provocările legate de schimbările climatice și de deficitul de apă și de combustibili fosili. Raportul se referă la importanța de a remunera corect agricultorii pentru furnizarea de bunuri și servicii publice. De asemenea, acesta sugerează posibilitatea introducerii unor elemente de politică privind gestionarea integrată a riscurilor la nivelul UE.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...