Bilanţ 2015 private banking: Mai mulţi bani! Mai puţini milionari, dar mai tineri!

Pe o piaţă a depozitelor negarantate (mai mari de 100.000 de euro) de circa cinci miliarde de euro şi pe 23.000 de clienţi, conform datelor Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), se bat şapte instituţii de credit. Cu toate acestea, datele adunate de la cele 7 bănci care oferă bnancher de serviciu la scară pentru oamenii cu bani indică existenţa unei pieţe de numai 3,7 miliarde de euro, cu active marginal în creştere şi un număr total al clienţilor în scădere şi... în proces de întinerire....
Gabriela Ţinteanu - Dum, 31 ian. 2016, 22:05
Bilanţ 2015 private banking: Mai mulţi bani! Mai puţini milionari, dar mai tineri!

„Numărul de clienţi la sfârşitul anului 2015 este de aproape 1.800, în scădere faţă de anii precedenţi ca urmare a consolidării relaţiilor la nivel de grup de clienţi, a optimizării portofoliului şi a maturizării modelului de business. Vârsta medie a clienţilor Erste Private Banking este de 54 de ani, în scădere de la 57 de ani în 2013, semn că mediul economic local şi-a revenit şi tot mai mulţi antreprenori tineri reuşesc să acumuleze avere”, spun oficialii BCR.

Reprezentanţii băncii spun că portofoliul total a atins 900 milioane de euro în 2015, în creştere cu 5.5% faţă de începutul anului. Portofoliul mediu pe client a înregistrat la sfârşitul anului o creştere de 8.3%, în comparaţie cu începutul anului. Dacă la Unicredit Bank (care a înglobat şi divizia RBS de private) vorbim de un total al activelor de 430 de milioane de euro la sfârşitul anului trecut, în cazul Băncii Transilvania portofoliul a ajuns la 600 de milioane de euro şi 3000 de clienţi.

Celelalte bănci care oferă aceste servicii, ING Bank, BRD, Raiffeisen Bank şi OTP Bank, chiar dacă nu au vrut să comunice un nivel al activelor deţinute, au conservat valorile din anii precedenţi fără mari fluctuaţii, ducând piaţa către o valoare de maximum 3,7 miliarde de euro în 2015 faţă de 3,3 miliarde de euro în 2011.

Profilul investiţional al bogaţilor a fost şi rămâne defensiv

Evoluţia deloc spectaculoasă a activelor de private bankling se datorează în principal conjuncturii internaţionale (dobânzi mai degrabă negative decât pozitive şi randamente în scădere pe toate planurile) dar şi scăderii apetenţei pentru risc a posesorilor de mari averi.

Astfel, „2015 a fost un an al diversificării portofoliilor, respectiv al investițiilor alternative. Europa a menținut cu preponderență o traiectorie spre un teritoriu negativ a dobânzilor, iar tensiunile geo-politice au contribuit la menținerea unui mediu economic incert pe tot parcursul anului. Preferința pentru instrumentele de economisire clasice s-a mutat din zona depozitelor şi titlurilor de stat către produse alternative: fonduri de investiții şi bursă. Astfel, au primat plasamentele către fondurile mutuale, atât către cele conservatoare, cât şi către cele cu un anumit grad de dinamism şi, implicit, de risc, cu maturități de peste 1 an”, spun reprezentanţii Băncvii Transilvania.

„Clienţii preferă în continuare instrumentele cu grad de risc mediu sau scăzut: fonduri de obligaţiuni sau monetare, depozite, titluri de stat. De asemenea, au crescut investiţiile în fonduri care urmăresc strategii de Absolute-Return (în contextul creşterii volatilităţii pieţei, aceste fonduri, care ţintesc să realizeze randamente pozitive indiferent de evoluţiile pieţelor financiare, reprezintă o alternativă cautată mai des de către clienţi)”, au declarat reprezentanţii OTP Bank.

Şi în 2016, milionarii vor merge pe randamente fixe şi perioade mai lungi

Dacă în 2015 clienţii au preferat să investească în produse caracterizate de un risc redus dar şi cu randamente reduse, dar care au oferit o protecţie în condiţiile unei pieţe care a generat randamente negative în cazul unor investitori cu un apetit de risc mai ridicat, pentru 2016 „analiştii consideră că pieţele vor fi în continuare dominate de o volatilitate crescută, prin prisma reformelor care au loc în piaţa asiatică, şi în special în China, acestea creând mişcări bruşte ale pieţelor financiare cu repercusiuni în toate zonele geografice”, spune Alexandra Ivanov, Head of Private Banking – Sales, UniCredit Bank.

„Estimăm că în acest an se va păstra trendul din 2015, clienții optând pentru o diversificare şi optimizare echilibrată a portofoliilor (depozite/fonduri mutuale/burse), acceptând chiar orizonturi de investiție mai mari de 1-2 ani, totodată acordând o mai mare atenție componentei calitative a calității serviciilor”, spun şi oficialii Băncii Transilvania.

Bancherii de private banking sunt de acord că în 2016 piaţa va urma acelaşi curs ca în 2015, poate în uşoară creştere, dar cei mai mulţi merg pe ideea de conservare a activelor şi diversificarea acestora pentru obţinerea unor randamente pozitive în condiţii minime de risc.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...