Bilanţ de guvernare: Înfiinţarea Casei de Comerţ a României şi Legea parteneriatului public-privat, printre priorităţile trimestrului II

Economica.net
16 04. 2018
dancila_viorica_76854548575_59318900

Conform documentului, Casa de Comerţ a României va fi un ‘intermediar între fermierii români şi pieţele interne şi externe’.

‘Producţia va fi achiziţionată la acelaşi preţ pentru un an întreg, iar plata se va face în cel mult o săptămână. Pentru început, Casa de Comerţ va închiria şi, ulterior, va construi centre de colectare, silozuri şi chiar unităţi de procesare’, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, printre priorităţile pentru trimestrul al II-lea se numără şi Legea parteneriatului public-privat. În acest sens, sunt vizate ‘proceduri simplificate’ şi o ‘unitate centralizată pentru studiile de fundamentare şi contractele de atribuire’. De asemenea, investiţiile vizate de parteneriatul public-privat vor fi permise şi în domeniul operării serviciilor, se spune în acelaşi document.

O altă prioritate pentru trimestrul al II-lea este legislaţia achiziţiilor publice, fiind avute în vedere ‘eliminarea garanţiilor prin poliţe de asigurare’, ‘controlul ex-post la Curtea de Conturi’ şi ‘preluarea SEAP de către ANAP’, se precizează în bilanţul de guvernare.

În documentul citat se face referire şi la ‘Tribunalul specializat pentru achiziţii publice’, fiind vizate modificarea cadrului legal şi interzicerea revenirii la etapele care au fost deja clarificate, dar şi la ‘Departamentul centralizat pentru achiziţii publice în domeniul sănătăţii’ (aprobarea actului normativ pentru constituire, stabilirea primelor categorii de produse ce vor fi achiziţionate centralizat şi comasarea cu unitatea existentă la Ministerul Sănătăţii).