Bilanț după două luni de când plătim garanție pentru ambalajele băuturilor. Un magazin din patru primește ambalajul și îți da garanția de 50 de bani înapoi

Din cei aproximativ 80.000 de comercianți care operează în România, doar aproximativ 19.000 au încheiat până acum contracte cu RetuRO, compania care administrează Sistemul Garanție Returnare (SGR). Acest lucru înseamnă că mai bine de 70% dintre retailerii din România nu pot accepta ambalaje SGR și nu pot oferi în schimb garanția înapoi. Momentan însă, nici cantitățile de ambalaje cu sigla SGR, singurele pentru care se percepe garanie, nu sunt mari: 45 de milioane de ambalaje, conform raportărilor din ianuarie.
Alina Stanciu - mar, 30 ian. 2024, 22:07
Bilanț după două luni de când plătim garanție pentru ambalajele băuturilor. Un magazin din patru primește ambalajul și îți da garanția de 50 de bani înapoi

După primele două luni de funcționare a Sistemului de Garanție  Returnate în România (SGR), proiectul de economie circulară prin care românii plătesc  0,50 de lei garanție atunci când  cumpără o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, urmând să primească contravaloarea garanției înapoi reciclând, pe piață existau în jur de 45 de milioane de ambalaje cu sigla SGR, singurele care pot fi reciclate prin sistem.

Este o creștere de aproximativ 6% față de decembrie 2023 când, potrivit raportărilor RetuRo, compania care administrează SGR, producătorii au pus pe piață peste 29,7 milioane de peturi (plastic), peste 7,3 milioane de doze (metal) și peste 5,2 milioane de sticle. Cât despre rata de returnare, în prima luna de SGR, românii au returnat în sistem, în vederea reciclării, 0,09% din peturile SGR din piață (26.509 bucăți), 0,05% dintre doze (3.967 de bucăți) și 0,01% dintre sticle (720 de bucăți).

Procentele nu reflectă însă doar gradul de reciclare. Având în vedere că RetuRO nu raportează și vânzările, nu se poate determna exact câte ambalaje SGR au ajuns în casele consumatorilor și câte sunt încă pe rafturile și depozitele magazinelor.

Totuși, pentru a oferi o dimensiune a costurilor pe care consumatorii le pot suporta dacă nu reciclează, presupunând că toate cele 42,2 milioane de ambalaje SGR puse pe piață au fost cumpărate (ceea ce nu s-a întâmplat, de fapt), cheltuielile suplimentare ale românilor cu plata garanției de 50 de bani  ar ajunge la 21,1 milioane de lei.

„Conform raportării din luna ianuarie, producătorii de băuturi au pus pe piață aproximativ 45 de milioane de ambalaje SGR. Aceste cifre nu sunt neapărat relevante în acest moment, pentru că nu toți retailerii au scos la raft aceste produse, mulți dintre ei completându-și stocurile cu băuturi în ambalaje non-SGR înainte de lansarea sistemului (30 noiembrie 2023). Aceștia urmează să alimenteze, treptat, rafturile magazinelor cu produse în ambalaje SGR, iar din 30 iunie 2024 vom găsi la raft doar băuturi (vizate de SGR) în ambalaje cu simbolul “Ambalaj cu garanție”, au explicat pentru Economica oficialii RetuRO.

 

Doar aproximativ 24% dintre comercianți pot să returneze garanțiile consumatorilor

Problema reală este însă la comercianți – cei mari au avut și au în continuare costuri importante cu RVM-urile (aparatele în care se introduc ambalajele) și cu gestionarea fluxului, iar cei mici, care colectează manual, au costuri cu accesoriile (pe care le recuperează ulterior) dar și cu gestionarea spațiilor disponibile și nu numai.

Din datele RetuRO, până în acest moment, doar aproximativ 19.000 de retaileri din cei 80.000 cât se estimează că sunt la nivel național (adică 23,7%) au semnat contractele cu RetuRO. În consecință, doar 23,7% dintre comercianți pot colecta ambalaje SGR și returna garanția de 50 de bani.

Aceasta în condițiile în care sistemul este gândit astfel încât consumatorul să-și poată recupera garanția oriunde. În rest, peste 67.000 de operatori economici (producători și comercianți) sunt în diferite etape de înregistrare în platforma electronică și peste 52.000 dintre ei au finalizat procesul de înregistrare.

„Micii comercianți manifestă  reticență, dar este clar că înscrierea în SGR reprezintă o obligație legală pentru operatorii economici care comercializează băuturi incluse în sistem și, în cele din urmă, comercianții vor trebui să facă acest pas. După data de 30 iunie 2024, când în piață vor exista doar ambalaje SGR pentru aceste tipuri de băuturi, acest proces devine inevitabil. Pe de altă parte, creșterea numărului de produse ambalate conform SGR pe piață și schimbarea comportamentului consumatorilor, care doresc să returneze ambalajele pentru a obține garanția, vor exercita o presiune continuă asupra comercianților. Ei se expun riscului de a-și pierde clienții pe termen lung dacă nu oferă acest serviciu simplu, dar și legal. (…) În acest moment, realul beneficiu pentru toate părțile implicate este lansarea SGR pe piață, care reprezintă un instrument concret pe care îl avem cu toții la dispoziție pentru a colecta ambalajele de băuturi, instrument care va evolua și va fi adoptat la scară tot mai largă de toate părțile implicate și care ne va asigura atingerea țintelor europene impuse pentru reciclare”, mai transmite RetuRO.

Potrivit companiei, retailerii care nu au semnat încă contractul privind SGR pot apela la  call-center-ul dedicat și se pot informa din materiale informative (legea care stabilește implementarea Sistemului de Garanție-Returnare în România – HG 1074/2021 și modificările aduse prin HG 1075/2023, manualul SGR pentru comercianți, seria de webinarii  – Sesiunile SGR).

Se deschide al doilea centru de numărare și sortare ambalaje

Cât despre infrastructura de colectare a ambalajelor SGR, RetuRO va inaugura la începutul lunii februarie, la Giarmata, Timiș,  al doilea centru de numărare și sortare a ambalajelor. Acesta dispune de o suprafață de peste 4.400 de metri pătrați și va avea o capacitate de procesare de aproximativ 8 milioane de ambalaje pe lună.

În momentul de față, din cele 17 centre aflate în plan,  funcționează unul singur, la Bonțida, Județul Cluj.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...