Bilanţul anului trecut în retail: avem a treia cea mai mare creştere a vânzărilor online din ultimii şase ani

Economica.net
04 03. 2017
online_sales_54469700

Anul trecut, comercializarea produselor prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet, sistem preferat de populaţia cu venituri mari şi puţin timp la dispoziţie a înregistrat o creştere de 32,8% faţă de anul anterior, arată ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Este cea mai mare creştere din retail, în contextul în care volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor) a înregistrat un plus de 13,5%, comerţul cu ridicata (engros) s-a majorat cu 7,7%, iar volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule a crescut cu 10,2%.

Totodată, se observă un interes crescut faţă de acest tip de cumpărături şi dacă ne raportăm la anii trecuţi. Faţă de ultimii şase ani, este a treia cea mai mare creştere de la un an la altul. Astfel, din datele INS, recordul la creştere a fost raportat în 2014 când vânzările prin intermediul internetului au crescut cu 44,7% faţă de 2013. De asemenea, în 2011, cifra de afaceri a companiilor active în domeniul comerţului online s-a majorat cu 40,9% faţă de anul anterior. 

În rest, creşterile anuale au fost sub pragul de 30%, cea mai slabă înregistrându-se în 2010 faţă de 2009 (plus 12,1%).

Decembrie, o lună atimpică pentru industria alimentară 

În ceea ce priveşte comerţul tradiţional, 2016 a adus companiilor  cu activitate principală de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor o creştere de 18% comparativ cu anul anterior.  Cât despre decembrie, luna cea mai bună pentru comerţ în mod tradiţional, plusul a fost de 17,2% faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Aceasta cu menţiunea că vânzările de alimente au scăzut cu 0,4% raportat ala decembrie 2015, în timp ce produsele nealimentare au înregistrat o creştere cu 13,8%. 

În luna cadourilor, produsele care se comercializează prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet au înregistrat o creştere cu 31,2%.