Bilanţul BCE şi al băncilor centrale naţionale din zona euro a ajuns la 2.428 de miliarde de euro
În martie, Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.
Potrivit cifrelor comunicate de BCE, la data de 5 iunie 2015, achiziţiile de obligaţiuni garantate cu active ale BCE au ajuns la 7,494 miliarde de euro, iar achiziţiile de obligaţiuni ipotecare (covered bonds) au urcat până la 87,27 miliarde de euro. Valoarea totală a achiziţiilor BCE, în special obligaţiuni guvernamentale, s-au ridicat la 159,6 miliarde de euro în săptămâna încheiată pe 5 iunie, de la 146,67 miliarde de euro în săptămâna precedentă.
Propunerea de a injecta bani în economia zonei euro reflectă determinarea preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a extinde bilanţul instituţiei pentru prevenirea deflaţiei şi a stimulării redresării zonei euro, susţin analiştii.