Bilanţuri roşii în sectorul energetic german
E pentru prima oară în istoria concernului când Eon face public un bilanţ „în roşu”. Şi nu oricum: pierderile raportate miercuri vorbesc despre pierderi de peste două miliarde de euro. Anul trecut, cifrele contabile ale celor de la EnBW au stat tot la minus. Câştigurile înregistrate de RWE şi Vattenfall au fost semnificativ sub nivelul celor cu care cele patru concerne dominante pe piaţa energetică a Germaniei fuseseră obişnuite, scrie Dewtsche Welle.
Pentru Eon, RWE, EnBW şi Vattenfall, decizia Guvernului federal de la Berlin de a renunţa la sursele de energie atomică pare a fi principalul motiv al problemelor economice. Deşi lucrurile nu s-au schimbat peste noapte. Coaliţia social-democrat-ecologistă anunţase, încă din anul 2000, calea aleasă de Germania – cu un orizont mediu spre lung de aşteptare: închiderea centralelor nucleare. Dar marile concerne nu s-au îngrijit deloc, în acest răstimp, de reorientare, sugerează avocatul Christian Held, specializat în afaceri cu energie: „Au trăit tot timpul cu ideea că proiectul va fi iar şi iar amânat”. Ceea ce, în oarecare măsură, chiar aşa a decurs – până la catastrofa de la Fukushima. Iar încăpăţânarea marilor concerne de a se concentra pe energia nucleară se răzbună. „Este consecinţa logică a unor modele economice depăşite cu centrale dăunătoare mediului”, argumentează Oliver Krischer, membru în Bundestag din partea partidului Verzii.
Atât Arnd Neuhaus, omul care conduce RWE Deutschland AG, cât şi Johannes Teyssen, preşedintele consiliului de administraţie de la Eon, au vorbit, în ultima vreme, despre investiţii considerabile în reorientarea energetică. Rezultatele nu se simt cu adevărat, încă: doar 5% din totalul producţiei RWE provine din surse „curate” (până la sfârşitul acestui deceniu ar trebui să se ajungă la 20%).
Un alt semn al schimbării insuficient exploatat este descentralizarea sistemului energetic. Marilor combinate energetice, centralelor convenţionale, le vor lua locul, pe viitor, micile surse locale şi chiar amenajările particulare, cum sunt panourile solare sau celulele fotovoltaice, apreciază Uwe Leprich, coordonatorul Institului pentru Sisteme ale Energiei Viitorului din Saarbrücken, mai scrie Dewtsche Welle.
Marii actori se reorientează către noi modele de afaceri. „În Europa nu vedem oportunităţi de creştere”, le-a scris şeful Teyssen acţionarilor Eon; alternativa stă în parcurile eoliene din American de Nord, centralele pe gaze din Rusia sau, pur şi simplu, o prezenţă mai angajată în Brazilia. Proiecte de viitor care nu scutesc de veşti proaste: Eon desfiinţează, la nivel global, 11.000 de locuri de muncă. Simplu n-are cum să le fie, în această fază de restructurare radicală. „Imaginaţi-vă că, într-o bună zi, branşei automobilistice i s-ar interzice să mai producă motoare”, conchide avocatul Christian Held. Pentru marile concerne energetice, actualul model de business nu mai are viitor.