Bilanţurile băncilor europene, împovărate de credite neperformante de 944 de miliarde de euro

Băncile europene se confruntă cu o problemă importantă, care nu vrea să dispară: credite neperformante (NPL) de 944 de miliarde de euro (1.170 miliarde de dolari), care împovărează bilanţurile lor, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg.
Economica.net - mie, 14 feb. 2018, 17:42
Bilanţurile băncilor europene, împovărate de credite neperformante de 944 de miliarde de euro

Problema este presantă în ţările cele mai afectate de criza datoriilor suverane. Grecia, care ar urma să iasă din programul de asistenţă financiară în august, domina lista împrumuturilor neperformante ca procentaj din totalul creditelor.

Economiştii avertizează că din cauza NPL este din ce în ce mai greu pentru bănci să împrumute bani, ceea ce le afectează câştigurile. Autorităţile europene încearcă să forţeze creditorii să vândă sau să deprecieze creditele neperformante, dar nu s-au pus de acord care este cea mai bună metodă, unii investitori fiind dezamăgiţi de lipsa progreselor în acest domeniu.

Cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante se înregistrează în Italia (224,2 miliarde de euro), Franţa (142,2 miliarde de euro), Spania (131,4 miliarde de euro), Grecia (112,3 miliarde de euro), Marea Britanie (67 miliarde de euro) şi Germania (58,4 miliarde de euro).

Băncile italiene şi-au stabilit obiective privind reducerea NPL prin vânzarea portofoliilor sau deprecierea activelor.

Intesa Sanpaolo SpA, cea mai mare bancă a ţării în funcţie de capitalizarea bursieră, a început procesul de reducere a NPL în urmă cu doi ani şi intenţionează să accelereze ritmul, a anunţat directorul general Carlo Messina. El a adăugat că şi alte bănci italiene fac o treabă bună cu reducerea creditelor neperformante iar anul acesta se vor înregistra progrese suplimentare.

Şi UniCredit SpA a anunţat recent că a finalizat cu succes un proiect complex privind vânzarea unui portofoliu masiv de credite neperformante. Conform proiectului, numit FINO (eşecul nu este o opţiune), UniCredit şi-a redus sub 20% expunerea la portofoliul de credite neperformante, ceea ce i-a permis să notifice Banca Centrală Europeană (BCE) de intenţia sa de a recunoaşte ‘transferul de risc semnificativ’ începând cu 31 martie. În 2016, banca a demarat proiectul FINO, privind vânzarea unui portofoliu de credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro.

În urma recesiunii care s-a încheiat în 2014, băncile italiene au rămas cu credite neperformante de 349 de miliarde de euro.

Banca Centrală a Italiei a anunţat că îmbunătăţirea pieţei imobiliare a ajutat la reducerea riscurilor pentru instituţiile financiare, iar indicatorii de vulnerabilitate pentru bănci ar trebui să continue să scadă în următoarele trimestre.

Per ansamblu, băncile europene şi-au redus creditele neperformante cu mai mult de 280 de miliarde de euro, de la sfârşitul lui 2014.

Banca Centrală Europeană (BCE) intenţionează să solicite băncilor din zona euro să pună deoparte mai mulţi bani pentru a acoperi creditele neperformante.

NPL afectează bilanţurile băncilor şi limitează creditarea, o problemă pentru BCE, deoarece creditarea anemică contracarează stimulentele pe care banca vrea să le ofere prin dobânzile reduse. Problema băncilor este că nu există o piaţă reală pentru creditele neperformante, astfel că vânzarea acestor credite le-ar provoca pierderi semnificative şi le-ar obliga să strângă capital, o opţiune costisitoare având în vedere preţul scăzut al acţiunilor băncilor.

Te-ar mai putea interesa și
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi ...
Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit, avertizează specialişti în......
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația ...
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...