Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, în caz contrar, România va rămâne un importator de alimente ecologice procesate și un exportator de materii prime bio, în special cereale, întrucât TVA la export este de 0%.
„În ceea ce privește alimentele ecologice din import, dorim să atragem atenția că, prin majorarea TVA de la 19 la 24%, s-a blocat dezvoltarea sectorului de procesare în sistem ecologic (bio) din România, deoarece în vestul Europei TVA la aceste alimente este între 0 și 5%. Dacă nu se va reduce TVA la alimentele bio, România va rămâne un importator de alimente ecologice procesate, așa cum de altfel este în prezent, și un exportator de materii prime bio (în special cereale), la export TVA fiind de 0%. Dacă se reduce TVA la produsele bio procesate, statul român câștigă din taxele și impozitele din industria procesatoare și vom putea exporta aceste produse bio cu valoare adăugată mare”, se menționează în comunicat.
În altă ordine de idei, referitor la produsele tradiționale și la cele bio, Asociația consideră că un adevărat produs tradițional este bio, pentru că rețeta tradițională nu are cum să conțină substanțe chimice de sinteză.
„Strategia Asociației Bio România este și de a certifica produsele tradiționale în sistem ecologic, după certificarea pajiștilor și pășunilor în același sistem. Deja mai mult de jumătate din produsele bio românești sunt obținute în sistem tradițional. Avem peste un milion de hectare de pășuni și pajiști certificate bio. Asociația, prin programul Fermierul BIO, dorește conversia fermierilor din agricultura de subzistență în mici ferme bio, dezvoltarea fermelor familiale bio, care constituie o prioritate a actualului Guvern. Reducerea TVA la alimentele bio include și alimentul tradițional autentic, aliment care mai are nevoie doar de certificarea bio”, se mai arată în comunicat.
Totodată, Asociația Bio România face un apel la toți politicienii să pună deasupra disputelor politice sănătatea oamenilor și a naturii.
„Facem un apel sincer la toți politicienii români ca obiectivele fundamentale ale vieții, cum ar fi sănătatea oamenilor și sănătatea naturii, să fie deasupra tuturor disputelor politice”, se mai spune în documentul citat.