Mai exact, SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat Cişana, controlate de acelaşi grup de investitori reprezentat de preşedintele celei din urmă, Dragoş Bîlteanu, sunt obligate să vrea restul de 45,72% din acţiunile producătorului de medicamente Biofarm (BIO).
Legea spune că un acţionar care are 33% din acţiunile unei companii trebuie să facă ofertă publică obligatorie de preluare. SIF Muntenia (SIF4) are aproape 33%, dar SIF Banat Crişana (SIF1) controlează firma de administrare a SIF4.
SIF Muntenia (SIF4) va plăti aproape 153 de milioane de lei (peste 34 mil. euro) pentru BIO.
La preluarea tranzacţiilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), preţul de piaţă al BIO a sărit deja peste cel aprobat aprobat de ASF, de 0,305 lei / acţiune.
Oferta va fi intermediată de cea mai mare casă de brokeraj românească, Swiss Capital.
La începutul lunii trecute, ASF a constatat, în sfârşit, că SIF1 şi SIF4 acţionează concertat, ca urmare a faptului că, la sfârşitul lunii octombrie, SIF4 a cumpărat 28% din acţiunile Biofarm de la SIF Oltenia. Astfel, SIF1 şi SIF4 au împreună peste 50% din acţiunile BIO.
De altfel, SIF Moldova (SIF2), care la rândul său are aproape 14% din acţiunile BIO, are o înţelegere cu SIF1 să cumpere o parte din acţiunile SAI Muntenia Invest, firmei care administrează SIF4 .
Şi, din consiliul de administraţie al BIO, fac parte Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana şi Andrei Hrebenciuc, din partea SIF Moldova.
Biofarm a scos un profit net de 25,6 milioane de lei, anul trecut, din afaceri de 117,6 milioane de lei.