Vor delista SIF-urile Biofarm, după răscumpărarea a 10% din acţiuni? Oferta începe marţi la 0,305 lei/titlu
Swiss Capital, cea mai mare casă de brokeraj românească, va intermedia oferta publică prin care Biofarm Bucureşti (BIO) va răscumpăra până la 10% din propriile acţiuni. Preţul de cumpărare va fi de 0,305 lei / acţiune, cu 2,17% mai mare decât cel din piaţă, iar valoarea totală a ofertei ar putea depăşi 33,3 de milioane de lei.
Preţul de cumpărare este acelaşi la care societatea de investiţii financiare SIF Muntenia (SIF4) a derulat, astă primăvară, o ofertă publică obligatorie de preluare a acţiunilor BIO, impusă de lege. SIF4 controla împreună cu SIF Banat-Crişana (SIF1) un pachet de 54,28% din acţiunile Biofarm (BIO). Oferta de preluare a devenit obligatorie după ce SIF 4 a ajuns să fie controlată indirect de SIF 1, care cumpărase, anul trecut, societatea de administrare a SIF4.
După anunţul ofertei, preţul la bursă a acţiunilor BIO a crescut, joi 21 august, cu peste 6% după anunţul despre ofertă, până la 0,298 lei / acţiune.
După oferta de preluare din aprilie, cele două SIF-uri au ajuns să îşi crească participaţia la 73 % din acţiunile BIO. SIF Moldova (SIF2) are 13,8%, statul prin AAAS 1%, iar restul aparţine micilor acţionarilor, printre care se numără şi Andrei Hrebenciuc, fiul liderului politic Viorel Hrebenciuc.
Acţiunile răscumpărate vor fi anulate, iar capitalul social al companiei va fi diminuat, potrivit unei decizii a acţionarilor din luna aprilie. Astfel că, dacă din cele 12,1% acţiuni aflate teoreticv în circiulaţie liberă, vor dispărea 10%, SIF-urile vor putea delista cu uşurinţă compania de la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Delistarea BIO este, teoretic, împotriva principiilor unui fond de investiţii, interesat să vândăşi să cumpere oricând pachete de acţiuni la acţiunile vizate şi de a le socoti valoarea la preţul de piaţă. Totuşi, SIF-urile sunt fonduri de investiţii atipice, obişnuite cu companiile închise publicului investitor.
Şi, în plus, Biofarm este o atracţie imobiliară, în ciuda negaţiilor lui Dragoş Bîlteanu, preşedintele consiliului său de administraţie şi al SIF1.
Mai mult, SIF are o companie de investiţi imobiliare, Compania, SIF Imobiliare a fost întestrată cu mai multe companii cu interese imobiliaqre din portofoliul SIF1, a fost înregistrată în Cipru şi listată pe secţiunea alternativă a Bursei, desigur nu de dragul transparenţei. În schimb Biofarm are 34.000 de metri pătraţi de teren în apropierea staţiei de metrou Timpuri Noi din centrul Bucureştiului.
Biofarm Bucureşti a obţinut un profit net de 14,736 milioane de lei după primele şase luni ale acestui an, cu 9% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform unuii raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Biofarm are un portofoliu de peste 200 de produse, care acoperă 61 de arii terapeutice. Pe plan extern, compania este prezentă în 10 ţări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Lituania, Republica Moldova, Mongolia, Rusia, Ucraina şi Ungaria.
BIO este unul dintre cei trei mari producători de medicamente listaţi la BVB, valoarea sa de piaţă (capitalizarea) aferentă preţului de închidere a zilei de miercuri 20 august fiind de peste 307 milioane de lei. La preţul din ofertă evaluarea companiei urcă până la 374 milioane de lei.