Biogenis a preluat activitatea unei bănci româneşti de celule stem înfiinţată de un fost jurnalist

Economica.net
31 05. 2013
celule_stem_38829900_98585000_81093500

În urma acestei tranzacţii, Biogenis a preluat toate contractele existente, iar probele clienţilor şi întreaga activitate a laboratorului FreezeLife vor fi mutate în laboratorul Biogenis, care are o capacitate mai mare de stocare. Freezelife este acreditată prin ordin de ministru şi autorizată de Agenţia Naţională de Transplant.

„Prin această preluare Biogenis şi-a dorit consolidarea poziţiei pe piaţa celulelor stem din România. (…) Grupul nostru se află în acest moment în proces de analiză pentru preluarea şi a altor bănci de celule stem, atât în Europa, cât şi în Romania, acest proces urmând să fie finalizat spre finalul anului”, a declarat într-un comunicat, Cristian Lăcraru, directorul de marketing şi comunicare al Biogenis.

La rândul său, Răzvan Vintilescu apreciază că preluarea era doar o problemă de timp, având în vedere competiţia de piaţă.

„Pe măsură ce piaţa a evoluat, iar numărul băncilor de celule stem a crescut, acest fapt datorându-se şi investiţiilor străine, în paralel a crescut şi competiţia din partea societăţilor care exportă sângele de cordon în bănci din străinătate, era o problema de timp până când o asemenea preluare avea să se întâmple, pentru a creşte eficienţa serviciilor şi a menţine preţurile la un nivel accesibil”, a spus Vintilescu.

Potrivit profilului de pe Linkedin, Vintilescu apare ca director general al Freezelife din ianuarie 2010.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, banca poloneză de celule stem Polski Bank Komórek Macierzystych deţine 66% din acţiunile Biogenis, iar restul este împărţit între Dorin Pârciog şi Dan Mihai.

Biogenis este prezentă în România din 2007 şi este parte a FamiCord, un grup european de bănci de celule stem. Grupul FamiCord este prezent în 14 ţări şi lucrează în 7 laboratoare de prelucrare a sângelui.

În 2009, Biogenis a finalizat un centru de stocare şi prelucrare a celulelor stem în Bucureşti, în urma unei investiţii de aproximativ un milion de euro.