Biriş, MFP: Contribuţia la asigurarea de sănătate pentru persoanele fără venituri va fi opţională

Economica.net
04 02. 2016
gabriel_biris_45258700

‘Lucrăm în acest moment la modificarea prevederilor din Codul Fiscal care au creat aceste probleme. Probabil se va merge pe o soluţie de asigurare opţională, pentru că să nu uităm că nu vorbim de impozitare, ci de o plată pentru contribuţia la asigurări de sănătate, ceea ce implică asigurarea în sistemul public de sănătate. Nu este un impozit, ci este o asigurare’, a afirmat Biriş, în cadrul conferinţei TaxEU.

Întrebat dacă se va menţine salariul minim ca bază de calcul, el a precizat că este necesar să existe o bază minimă.

‘Dacă este opţional, trebuie să ai o bază minimă, dar în continuare este una din opţiunile pe care le analizăm. Ea va fi operată cât mai repede, în aşa fel încât să nu există efecte, deci în viitorul foarte apropiat vom veni cu această clarificare’, a mai spus oficialul.

În prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contribuţiei la asigurările de sănătate sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală pe ultimele şase luni, în cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, în cazul în care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale.

Potrivit noului Cod Fiscal, aprobat de Parlament şi publicat în Monitorul Oficial în data de 10.09.2015, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

La începutul lunii ianuarie a acestui an, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, arăta că măsura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili.

‘Mă gândesc, în special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decât salariul minim pe economie. În general, dorim să evităm situaţia în care costul colectării unor taxe şi impozite depăşeşte sumele încasate la bugetul general consolidat. Luăm în calcul îmbunătăţiri ale Codului Fiscal şi ale normelor metodologice aferente, în special pentru a veni în sprijinul contribuabililor şi a eficientiza sistemul de colectare, fără majorarea taxelor şi a impozitelor’, a dat asigurări şeful de la Finanţe.

Aceasta a precizat, în 6 ianuarie, că a fost iniţiată o discuţie în Guvern în vederea modificării prevederilor articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementează contribuţia la asigurările de sănătate pentru persoanele fără venituri, în sensul eliminării caracterului obligatoriu al acesteia.