Biriş, MFP: Taxarea inversă reprezintă principala modalitate de eliminare a fraudelor cu TVA

Economica.net
04 02. 2016
calcul_bani_taxe_567876543_96749000

‘Taxarea inversă nu a fost gândită ca măsură de stimulare a mediului de afaceri, ci de combatere a fraudei. Este un efect faptul că, indirect, ajută şi mediul de afaceri. Efectul imediat ar fi eliminarea completă a fraudei de tip ‘carusel’, pentru că această fraudă se bazează pe tratamentul diferit între achiziţiile naţionale şi cele intracomunitare şi permite unui intermediar să colecteze tot TVA-ul de pe lanţ, să cumpere fără TVA şi să revândă cu TVA. Aceasta este principala cauză de fraudă în Europa’, a spus Biriş, în cadrul conferinţei TaxEU.

Potrivit acestuia, mai mult de jumătate din suma de 170 de miliarde de euro care nu este încasată din TVA la nivel european are drept cauză acest tip de fraudă.

‘În plus, se elimină tot ce înseamnă fraudă la rambursările de TVA, pentru că se elimină rambursările’, a continuat Biriş.

El a menţionat că taxarea inversă este un avantaj şi pentru firme, pentru că acestea nu vor fi nevoite să prefinanţeze taxa pe valoarea adăugată.

‘Mai mult, în momentul de faţă, jumătate din forţa de control a inspecţiei fiscale lucrează să soluţioneze cererile de rambursare’, a adăugat secretarul de stat din Ministerul Finanţelor.

Biriş a mai spus că va fi implementat un proiect-pilot în Cehia privind implementarea taxării inverse, care, dacă va avea succes, va influenţa evoluţia TVA la nivel comunitar.

‘Este foarte importantă în evoluţia TVA o iniţiativă a Cehiei, care a propus (şi s-a discutat în cadrul Ecofin din 15 ianuarie) să i se permită implementarea unui proiect-pilot de taxare inversă ‘business to business’. Taxarea inversă înseamnă să muţi obligaţia de plată la cumpărător, aşa cum avem acum tratamentul în cazul achiziţiilor intracomunitare, iar cumpărătorul, dacă are drept de deducere, dacă nu este o companie scutită, de genul bănci sau societăţi de asigurări, îşi exercită dreptul de deducere prin decontări, adică nu mai circulă banii între comercianţi’, a explicat Gabriel Biriş.