Birocraţia, obstacolul numărul 1 pentru oamenii de afaceri care deţin un startup
‘În media şi publicitate nemulţumirea antreprenorilor de startup se concentrează asupra aspectelor fiscale. În industriile creative altele decât media şi publicitate obţinerea de finanţare reprezintă o problemă semnificativă, pentru 33% dintre respondenţi. În topul obstacolelor identificate de antreprenori, atât maturi cât şi aflaţi la început de drum, rămân birocraţia şi aspecte fiscale (nivelul taxelor şi sistemul stufos de fiscalizare), accesul dificil la finanţare şi lipsa educaţiei antreprenoriale. 40% dintre antreprenorii de startup indică aspecte care stau în sfera de decizie a statului ca fiind cel mai mare obstacol pentru dezvoltarea antreprenorială: birocraţia excesivă şi nivelul ridicat al taxelor’, informează studiul citat.
Potrivit acestuia, impozitele asociate forţei de muncă sunt cel mai des indicate ca fiind prea mari pentru resursele limitate ale unui startup care îşi doreşte să facă angajări.
‘Spre deosebire de antreprenori, studenţii care ne-au răspuns la această întrebare în cadrul Barometrului EY şi ASE al educaţiei şi culturii antreprenoriale în decembrie 2014 consideră birocraţia doar al patrulea obstacol ca importanţă în dezvoltarea unei afaceri. 52% dintre studenţii respondenţi erau interesaţi la momentul respectiv de începerea unei afaceri în următorii doi ani. Se observă că birocraţia devine un obstacol după momentul zero al demarării business-ului. În prima instanţă, lipsa capitalului de început este dificultatea principală pe care o percep studenţii’, precizează documentul citat.
În oglindă cu obstacolele percepute, arată studiul, antreprenorii indică relaxarea fiscală, în general, (26% din răspunsuri), scutirea sau scăderea semnificativă a taxelor şi impozitelor pentru startup-uri, în special, (20%), şi reducerea birocraţiei (14%) ca fiind măsurile cu cel mai mare impact în susţinerea antreprenorilor. În top intră, de asemenea, crearea mai multor programe de finanţare pentru startup-uri din fonduri europene sau fonduri nerambursabile din partea statului român, dar şi crearea unor instituţii care să sprijine în mod real startup-urile, prin consultanţă, spaţii de lucru, incubatoare de afaceri administrate şi finanţate de stat, un e-ghişeu funcţional şi digitalizarea instituţiilor statului – ultima măsură cu direcţie clară de scădere a nivelului birocraţiei.
Barometrul analizează răspunsurile a 301 fondatori ai unei afaceri de tip startup din România cu privire la stadiul de dezvoltare a celor cinci piloni EY de susţinere a antreprenoriatului – impozitare şi reglementare, acces la finanţare, ajutor coordonat, cultură şi educaţie antreprenorială.
Studiul are la baza un chestionar făcut în perioada 2 septembrie – 15 decembrie 2015.