Multinaționalele cu cele mai mari sedii la București plătesc 50 de milioane de euro/an pentru birourile aproape goale
Sursa foto: Vastint
Piața de birouri a fost puternic afectată de pandemie, iar cea din România nu face excepție. Miile de angajați care umpleau trenurile spre birourile din Pipera nu au mai plecat de-acasă spre coloșii din metal și sticlă. În cifre, anul trecut s-au închiriat cu 60% mai puține spații de birouri pentru noi sedii, iar cele mai multe tranzacții realizate au fost pentru reînnoiri, renegocieri și relocări. Companiile cărora le-au expirat contractele în 2020 au putut renegocia termenii și au putut să-și reducă suprafețele. Dar sunt și cazuri în care chiriașii care s-au văzut cu spații goale au trecut la subînchiriere, cum este și cazul Renault România.
Zece companii din sectorul bancar, telecom, IT și auto au închiriat peste 300.000 de mp de spații de birouri, aproape 10% din întreaga piață din București, și plătesc chirii diferite, în funcție de locație. ECONOMICA.NET a calculat o medie de 14 euro/mp, pe baza informațiilor din piață, ceea ce se traduce într-o chirie de peste 4 milioane de euro pe lună, plătită doar de cei zece mari jucători. Calculat anual, aceste companii plătesc in jur de 50 de milioane de euro anual pentru birourile care stau mai mult goale.
ECONOMICA.NET a întrebat companiile din top 10 al celor mai mari chiriași în funcție de suprafața închiriată dacă și cum au renegociat contractele, însă niciuna nu a dorit să facă publice detalii. Cele care ne-au transmis totuși răspunsurile la câteva întrebări, spun că cel mai mult se bazează pe munca de acasă și că reîntoarcearea la birou a angajaților depinde de mai mulți factori, iar decizii în acest sens nu au fost luate.
„Un procent mic de companii au luat decizia de restrângere a suprafețelor ocupate și, și acestea doar pe termen scurt, de un an sau doi, până când gradul de vaccinare va deveni ridicat și angajații se vor simți din nou confortabil să călătorească cu transportul în comun și să fie prezenți în birou. Angajatorii sunt preocupati acum să facă din birou un mediu cât mai atractiv prin modul de amenajare, concentrându-se, de asemenea, foarte mult pe măsuri de asigurare a siguranței și a confortului pentru a putea rechema angajații la birou”, a declarant pentru ECONOMICA.NET, Alexandru Orzea, consultant Office Department JLL România. Gradul de utilizare al clădirilor de birouri din București este cuprins între 15 si 30%.
Ce spun companiile despre munca de acasă
Oracle este cel mai mare chiriaș pe piața de birouri, nu doar din București, ci și din toată țara, cu o suprafată contractată de 70.000 de mp. Reprezentanții companiei ne-au transmis că majoritatea colegilor lucrează de acasă și că este evaluată situația pentru a proteja angajații și clienții. La fel spune și HP, care a închiriat 26.000 de mp în Novo Park, iar redeschiderea biroului local depinde de evoluția pandemiei.
Înainte de pandemie, 14% dintre angajații ING România lucrau de acasă, iar după lockdown-ul din primăvara anului trecut, procentul a crescut la 95%. „Dat fiind contextul pandemic din prezent, vom continua deocamdată în structura actuală, cu 95% din personalul de la sediul central lucrând de acasă. În funcție de evoluția ulterioară și ținând cont de prevederile legale și recomandările autorităților vom revizui modul de lucru”, ne-a transmis compania.
Și cei 3.200 de angajați ai grupului Renault de la București au lucrat mai mult de acasă. Cu birourile aproape goale, compania, care a închiriat în întregime clădirea de birouri Renault Bucharest Connected de 47.500 de mp din zona Preciziei, a trecut la subînchiriere. „Telemunca rămâne un instrument important de flexibilitate, asociat noii realități, dar și post criză sanitară”, a ne-a declarant Simona Popovici, director Resurse Umane Grup Renault România.
Din martie anul trecut, 80% din angajații Vodafone România lucrează de acasă.
Vă prezentăm mai jos un infografic cu cei mai mari chiriaşi din clădirile de birouri din Bucureşti.