Birourile de la staţia de metrou Aurel Vlaicu atrag 13.000 de gulere albe în lunile următoare. Ce face Metrorex
Circa 30.000 de persoane lucrează acum în clădirile de birouri situate în apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu, la intersecţia Şoselei Pipera cu Gara Herăstrău, Barbu Văcărescu şi Calea Floreasca.
Alţi 13.000 de angajaţi se vor muta aici în prima jumătate a acestui an, iar în cini ani, numărul lor va depăşi 50.000. Asta fără a mai pune la socoteală proiectele de birouri care se află în construcţie în zona Pipera, acolo unde alte zeci de mii de gulere albe vor merge la muncă. Cele două staţii de metrou vor avea parte de un trafic record.
În ultimii doi ani, mai multe companii au închiriat spaţii de birouri în clădirile de la staţia de metrou Aurel Vlaicu. La sfârşitul lui 2014, 1&1 Internet Development închiria trei etaje cu o suprafaţă de 3.500 mp din cea mai înaltă clădire din România, Sky Tower. Începutul lui 2015 adus un nou chiriaş în clădire: Oracle a închiriat nouă etaje (10.400 mp). Pe lângă aceaste, companii precum Gecad Group, Amadeus, Tinmar sau Nis Petrol şi-au mutat sediul aici.
Orange şi-a mutat anul trecut peste 1.600 de angajaţi în prima clădire din Green Court, aduşi din zona Pipera. Şi Carrefour şi-a relocat cei aproape 500 de angajaţi în noul sediu din cea de-a doua clădire din Green Court.
În clădirile Floreasca Park, dezvoltată de Portland Trust şi vândută anul trecut fondului german GLL, şi-au mutat în 2014 birourile Kellogg’s, Oracle şi BASF.
Acestea sunt doar o parte din companiile care s-au orientat spre această zonă, în care angajaţii au acces rapid la staţia de metrou. Inevitabil, traficul la staţia de metrou a crescut. Şi asta se vede concret şi în traficul înregistrat de Metrorex.
Din octombrie 2014, traficul de călători la staţia de metrou Aurel Vlaicu a depăşit pentru prima oară în acel an pragul de 500.000 de călători, înregistrându-se un trafic lunar de: 552.503 călători, reiese din datele funizate de Metrorex la solicitarea ECONOMICA.NET.
Când Orange a anunţat că şi-a relocat în ianuarie 2015 cei peste 1.600 de angajaţi în prima clădire Green Court, traficul lunar a crescut cu aproape 20% faţă de ianuarie 2014. În septembrie 2015, a doua clădire din Green Court a fost livrată, unde cel mai mare chiriaş este Carrefour, iar traficul lunar a sărit de la 511.308 călători pentru acea lună, la 563.327 în octombrie. Şi în lunile următoare traficul la staţia de metrou Aurel Vlaicu a continuat a urmat trendul ascendent, cu o creştere anuală de 11,5% în 2015, faţă de 2014.
În GRAFICELE INTERACTIVE de mai jos veţi putea observa traficul lunar de călători.
În schimb, traficul la staţia de metrou Pipera a înregistrat o creştrere de doar 2,4%, iar traficul de la staţia de metrou Aviatorilor a scăzut cu 2,7%, mai arată datele furnizate de Metrorex.
În ce clădiri se mută angajaţii la Aurel Vlaicu
Peste 400.000 de mp de spaţii de birouri, cât 57 de terenuri de fotbal, se vor livra anul acesta pe piaţa din Bucureşti. Iar pentru 2017 este anunţat un stoc de circa 315.000 de mp. Jumătate din spaţiile închiriate anul trecut au fost căutate de companiile care activează în domeniul IT, iar 73% din totalul închirierilor au fost pentru spaţii în zona de nord şi Pipera, arată cel mai recent studiul al companiei de consultanţă CBRE.
20 de clădiri de birouri sunt în construcţie, iar 64% din acest nou stoc de spaţii este localizat în zona de nord, care rămâne pe radarele investitorilor. Dintre acestea, patru noi turnuri de birouri vor fi livrate pe piaţă în prima jumătate a acestui an în zona staţiei de metrou Aurel Vlaicu.
Cea mai mare clădire, Bucharest One, construită de Ioannis Papalekas prin compania Globalworth, va livra un stoc de 50.000 de mp. Aici se vor muta angajaţii Vodafone, care vor părăsi clădirea Charles de Gaulle Plaza, de la staţia de metrou Aviatorilor. Vodafone a închiriat 15.700 de mp, iar un alt chiriaş important este şi casa de avocatură NNDKP care a pre-închiriat un spaţiu de 5.775 mp. Şi angajaţii Huawei, Delhaize se vor muta cu birourile aici.
Prima fază a proiectului Oregon, dezvoltat de Portland Trust şi unde se va muta Oracle, va aduce un plus de 45.000 de mp pe piaţă. Primii angajaţi îşi vor lua în primire spaţiile începând cu luna iulie a acestui an. Compania estimează un plus de angajaţi de 5.000 pentru primele două clădiri şi alţi 2.000 – 2.500 pentru cea de-a treia clădire, potrivit datelor furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET.
Întrebaţi dacă Portland Trust a anunţat Metrorex cu privire la creşterea traficului la staţia de metrou Aurel Vlaicu, reprezentanţii companiei spun că s-au purtat discuţii în acest sens încă de la proiectul Floreasca Park, discuţii care continuă şi pentru Oregon Park.
Tot în zonă, Skanska va livra cea de-a treia clădire din Bucharest Green Court (15.670 mp), iar Atenor livrează a doua clădire din Hermes Business Campus (24.000 de mp).
Ce face Metrorex
Dacă se impune, Metrorex creşte frecvenţa trenurilor pentru un anumit interval de timp. „În momentul în care se preconizează creşterea traficului de călători într-o anumită zonă, instituţia respectivă poate trimite către Metrorex un memoriu în care este previzionată creşterea de trafic. Se discută cu persoanele competente şi se iau măsuri în acest sens, precum suplimentarea numărului de trenuri”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Evelyne Croitoru, purtătorul de cuvânt al Metrorex.
Bineînţeles, nu toţi angajaţii care vor lucra în zona Aurel Vlaicu vor merge la birou cu metroul. Însă, după finalizarea proiectelor de anvergură de la staţia de metrou Pipera, precum Globalworth Campus, acolo unde Telekom a închiriat 25.000 de mp şi îşi va muta toţi angajaţii, dar şi după finalizarea lucrărilor la extinderea proiectului Iride al celor de la Immofinanz, traficul de călători va creşte vertiginos.