Biserica Anglicană permite caselor de ajutor reciproc să deschidă birouri pe proprietăţile bisericii
„Biserica face ceva, nu doar vorbeşte” în privinţa dezvoltării unei alternative la creditorii care oferă împrumuturi cu dobânzi mari persoanelor cu venituri scăzute, a declarat arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.
Arhiepiscopul, membru în comisia pentru standarde bancare a parlamentului britanic, a declarat revistei Total Politics că a discutat, deja, cu Errol Damelin, fondator şi director general al Wonga.
„I-am spus foarte direct că nu avem ca scop să-l reglementăm până iese din activitate, vrem să-l concurăm până dispare. Este un om de afaceri, aşa că a reacţionat rezonabil”, a afirmat arhiepiscopul.
Şeful Bisericii Anglicane a declarat în trecut că instituţiile de credit sunt „imorale” şi a comparat industria bancară cu cămătarii din Vechiul Testament.
Welby a anunţat, însă, pentru prima dată planuri de a ajuta cele circa 500 de case de ajutor reciproc din Marea Britanie, active în acordarea de credite mici, să se extindă folosind cele circa 1.600 de locaţii ale Bisericii.
Arhiepsicopul a declarat că începe „un proces de un deceniu” pentru a creşte angajamentul caselor de ajutor reciproc la nivelul comunităţilor şi pentru a le face mai „profesioniste”. Biserica Anglicană a lansat în iulie o casă de ajutor reciproc pentru cler şi angajaţii bisericii la Sinodul General organizat la New York.