Bitcoin atinge din nou cotaţii record: „moneda” virtuală a trecut de 4.000 de dolari

Bitcoin a depăşit luni pentru prima dată cotaţia de 4.000 de dolari, în creştere cu 15% faţă de nivelul de vineri, datorită optimismului din piaţă că reducerea semnificativă a timpului de efectuare a tranzacţiilor va atrage noi investitori.
Economica.net - lun, 14 aug. 2017, 08:51
Bitcoin atinge din nou cotaţii record:

Cea mai mare „monedă” digitală a atins luni un maxim de 4.125,17 dolari, potrivit Bloomberg. Săptămâna trecută a fost implementată o soluţie tehnică menită să accelereze puternic efectuarea tranzacţiilor.

Proiectul reduce volumul de date care trebuie procesat odată cu fiecare tranzacţie, ceea ce va conduce la o eficientizare masivă a reţelei Bitcoin, şi va dubla, din noiembrie, mărimea fiecărui block în care pot fi stocate tranzacţii. Pe lângă accelerarea tranzacţionării, toate aceste optimizări vor reduce masiv comisioanele care vor putea fi percepute de „mineri”, cei care au investit în platformele hardware pe care rulează ecosistemul Bitcoin. Mai multe detalii tehnice puteţi consulta aici.

Calea aleasă de comunitatea Bitcoin pentru eficientizarea reţelei a fost contestată de o parte dintre utilizatori, în special de „mineri”, şi a condus acum două săptămâni la aparenta fragmentare a ecosistemului prin desprinderea unei versiuni supranumite Bitcoin Cash unde se încearcă menţinerea condiţiilor de funcţionare de până acum. Bitcoin Cash s-a depreciat însă după lansare şi nu pare să fi perturbat piaţa principală.

Dezvoltatorii software din spatele Bitcoin caută de ani buni soluţii tehnice pentru accelerarea tranzacţiilor, pe măsură ce cererea tot mai mare a ajuns să se bată cap în cap cu caracteristicile tehnice care au alimentat popularitatea monedei virtuale – procedurile descentralizate de verificare a tranzacţiilor care garantează atât siguranţa ecosistemului, cât şi „secretul bancar”.

Cotaţia Bitcoin a crescut cu peste 300% de la începutul acestui an.

„Până acum, multă lume nu credea că Bitcoin mai poate creşte până când problema scalării nu va fi rezolvată. Având în vedere că soluţia tehnică este implementată la nivel de protocol, teoretic volumul de tranzcţii care pot fi procesate cu o viteză rezonabilă va fi mult mai ridicat, deci optimismul din piaţă a crescut semnificativ”, comentează pentru Bloomberg Arthur Hayes, fondatorul bursei de bitcoin BitMEX din Hong Kong.

Creşterea popularităţii bitcoin şi limitarea volumului de date care poate fi procesat prin blockchain-ul monedei virtuale, impusă prin protocoale software încă de la dezvoltarea ecosistemului au provocat scăderea puternică a vitezei de validare a tranzacţiilor, ceea ce a permis „minerilor”, operatorii platformelor hardware care validează tranzacţii, să perceapă comisioane tot mai ridicate.

Soluţia tehnică găsită acum este însă una de compromis şi mai este de lucru pentru a creşte eficienţa reţelei bitcoin şi a reduce costurile de operare. Analiştii nu exclud posibilitatea unei noi „schisme” în comunitate pe măsură ce divergenţele privind soluţiile tehnice propuse se înteţesc.

Creşterea neaşteptat de puternică a cotaţiei bitcoin a adus un nou val de investiţii în domeniu. Platforma de tranzacţionare Coinbase a anunţat, joi, că a primit finanţare de 100 de milioane de dolari. Potrivit blockchain.info, oferta pe piaţa bitcoin este limitată la 21 de milioane de unităţi, iar până sâmbătă au fost „minate” 16,5 milioane.

„100 de milioane de dolari poate finanţa un buget mare de reclamă. Fiecare milion investit în marketing aduce mai multă cerere, ceea ce creşte preţul din moment ce oferta este limitată de la bun început”, explică pentru Bloomberg Justin Short, fondator al platformei de tranzacţioanre de bitcoin Nous din Londra.

 

Sursa: Bloomberg

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...