Viruşii semnaţi cu certificate digitale furate vor reprezenta, în 2014, principala tendinţă în industrie. Volumul software-ului periculos semnat cu certificate digitale achiziţionate în scop ilegitim ar putea să crească foarte mult, în special în zona gri a software-ului, precum aplicaţiile de tip adware şi spyware.
Dispozitivele de monitorizare a funcţiilor vitale, aparatura medicală, computerele auto de bord, semnalizatoarele de urgenţă şi dispozitivele de uz casnic vor deveni principala ţintă a criminalilor informatici.
Androidul are în acest moment aproximativ 70% din piaţa de sisteme de operare pentru mobile, ceea ce îl face foarte relevant pentru escrocii informatici. Deoarece terminalele mobile sunt şi mijloace de plată (prin sms-uri către numere cu supra-taxă sau plăţi prin Near Field Communication – NFC), hackerii se vor axa din ce în ce mai mult pe crearea de viruşi pentru Android. Folosirea din ce în ce mai frecventă a telefoanelor personale la serviciu şi invers le va permite hackerilor să ţintească mai bine companiile şi utilizatorii individuali.
Întreruperea suportului pentru Windows XP (programată pentru luna aprilie 2014) le va permite hackerilor să atace utilizatorii sistemului de operare. Vor fi afectaţi în special cei din mediul de business.
Accesoriile inteligente, precum brăţările medicale de monitorizare a semnelor vitale conectate la internet, ar putea intra în atenţia hackerilor, chiar dacă nu neapărat în 2014. Dispozitivele medicale care dispun de comunicaţii wireless le permit doctorilor să monitorizeze starea de sănătate a pacienţilor, dar entităţi neautorizate ar putea să manipuleze echipamentul şi să provoace chiar moartea pacienţilor.
Cu peste un miliard de utilizatori activi pe Facebook, reţelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a aduna informaţii distribuite cu bună ştiinţă de utilizatori pe care le pot folosi apoi în atacuri de spear-phishing ţintite sau pentru a distribui ameninţările informatice. În 2014, escrocii se vor concentra mai mult asupra reţelelor sociale unde pot ţinti mai bine victimele, susţin specialiştii de la Bitdefender.
Anul acesta, viruşii vor fi mai mulţi şi mai periculoşi. Escrocii se vor concentra pe exploatarea software-ului neactualizat pentru a transforma calculatoarele victimă în componente ale unei reţele de atac. Volumul de viruşi va depăşi 250 milioane de exemplare pe parcursul lui 2014, din cauza polimorfismului viruşilor, trăsătură prezentă în aproape toate pachetele de software de pe piaţa neagră.
Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante game de soluţii de securitate informatică. În fiecare zi, tehnologia Bitdefender protejează datele digitale ale aproximativ 500 milioane de utilizatori individuali şi companii din întreaga lume.