Potrivit unui comunicat al companiei, deficienţele de securitate ar permite unui atacator cibernetic aflat la faţa locului să obţină datele de acces din cloud pentru fiecare dispozitiv vulnerabil şi să obţină controlul acestuia, dar şi să monitorizeze fluxul de date audio şi video din reţeaua locală.
„Atacurile sunt mai eficiente în reţele precum cele din magazine mici sau din locuinţe comune în care trăiesc mai multe familii, întrucât permit unei persoane conectate la aceeaşi reţea Wi-Fi să spioneze conversaţiile purtate în preajma dispozitivului vulnerabil”, avertizează experţii.
Reprezentanţii Bitdefender precizează că au anunţat producătorul dispozitivului despre rezultatele cercetării, iar problema a fost reparată după două săptămâni de la înştiinţare.
Previziunile experţilor arată că peste 45 de miliarde de camere video vor fi active până în anul 2022, iar o mare parte dintre acestea vor fi de tip smart.
Un studiu realizat de Bitdefender relevă faptul că 95% dintre vulnerabilităţile detectate la dispozitivele smart sunt legate de firmware, în timp ce 42% dintre toate erorile de securitate asociate acestuia implică restricţionarea accesului la servicii, ceea ce înseamnă că dispozitivul devine nefuncţional permanent sau temporar.