„Botnetul HNS se răspândeşte similar unei ameninţări de tip vierme şi generează în mod aleatoriu o listă de adrese IP ca să găsească noi ţinte. Investigaţia asupra HNS arată un nivel crescut de complexitate şi noutatea furtului de informaţii din viaţa privată, ideale pentru şantaj. Reţeaua controlată de atacatori adaugă câteva mii de noi dispozitive pe zi, ajungând până în prezent la peste 45.000 de terminale din peste 100 de ţări”, se arată în comunicat, preluat de News.ro.
Până în prezent, reţelele imense de dispozitive controlate de răufăcători, denumite „botnet”, erau folosite în general pentru atacuri care să ducă la blocarea anumitor siteuri. Astfel, zeci de mii de dispozitive accesează simultan o pagină de internet şi, trimiţând un volum imens de trafic, duc la căderea acesteia. Ulterior, atacatorii şantajează victima pentru a opri atacul şi a permite reluarea activităţii site-ului, avertizează Bitdefender.
Specialiştii recomandă utilizatorilor să actualizeze dispozitivele inteligente cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare, să se asigure că toate dispozitivele au parole complexe sau că au fost schimbate cele iniţiale şi să folosească un instrument de scanare a gadgeturilor din reţea pentru a le găsi pe cele vulnerabile.
„Una dintre modalităţile prin care s-ar putea limita extinderea botnetului este ca toate dispozitivele inteligente vulnerabile să primească o actualizare de la producător prin care să remedieze carenţele de securitate exploatate de acest atac”, se arată în comunicat.