Bittnet: Am crescut de 300 de ori în ultimii 11 ani. Avem venituri de 9 milioane de euro, dar ţintim 22 milioane de euro până în 2020

Bittnet, companie românească de soluţii IT şi furnizor de servicii de training în domeniu, deţinută de fraţii Mihai şi Cristian Logofătu, ţinteşte venituri consolidate de 100 milioane de lei (aproximativ 22 milioane de euro) până în 2020, echivalentul unei creşteri de 30% în următorii ani. Bittnet a fost listată în piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în urmă cu trei ani, timp în care compania şi-a mărit valoarea de piaţă de şapte ori.
Lidia Neagu - mie, 05 sept. 2018, 18:43
Bittnet: Am crescut de 300 de ori în ultimii 11 ani. Avem venituri de 9 milioane de euro, dar ţintim 22 milioane de euro până în 2020

„Suntem activi într-o industrie care se dezvoltă foarte rapid și din această cauză preferăm să ne gândim la o perspectivă de 2-3 ani. Obiectivul mare spre care țintim este de a atinge venituri de 100 milioane de lei la nivel consolidat până în anul 2020, ceea ce ar însemna o creștere de 30% pe an în următorii ani. Vedem acest număr ca fiind crucial, întrucât ne va poziționa într-o altă ligă de companii, lideri ai industriei IT din România. Pentru anul acesta am bugetat o cifră de afaceri consolidată de 50 milioane lei”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, co-fondatorul companiei, Cristian Logofătu.

Acesta precizează că în cei 11 ani de la înfiinţarea companiei, Bittnet a crescut de 300 de ori, de la venituri de 30.000 de euro, la peste 9 milioane de euro în 2017.

Cei doi fraţi au înfiinţat compania în 2007, însă ideea de a se lansa în afaceri a apărut încă din 1999, când au început să se implice în Cisco Networking Academy unde, Cristian Logofătu a fost inițial primul student și mai târziu instructor. Firul poveştii se duce însă şi mai în spate, şi anume la educaţia primită acasă.

„Aș spune că modul în care părinții noștri, profesori universitari, ne-au crescut pe mine și pe fratele meu a avut un impact crucial asupra deciziei noastre de a deveni mai târziu antreprenori. Ei credeau, la începutul anilor 1990, că IT-ul va fi viitorul și, prin urmare, au decis să ne împingă în această direcție”, povesteşte Cristian Logofătu.

La numai doi ani de când au înfiinţat compania, în 2009, a venit şi prima provocare majoră reprezentată de criza financiară. „A fost o experiență care ne-a format într-un fel și ne-a asigurat și de faptul că eram complet serioși cu privire la Bittnet. Atunci am învățat una dintre cele mai importante lecții – că, pentru a supraviețui, trebuie să acționezi. Și am reușit să supraviețuim anului 2009 și să ne dezvoltăm compania, de la an la an, pâna la o etapă importantă în anul 2015, când am decis să ne listăm pe Bursa de Valori București și până astăzi, când închidem a treia noastră tranzacție M&A, iar evaluarea companiei a crescut de mai bine de 7 ori în ultimii 3 ani”.

Puţine companii reuşesc să crească constant, în ciuda provocărilor care apar an de an

Cristian Logofătu crede că pentru a reuşi în antreprenoriat sunt necesare câteva însuşiri esenţiale, dar cel mai mult contează dorinţa de a continua să înveți şi să descoperi lucruri noi. „Perseverența este istoric cel mai bun predictor al succesului. În plus, un lucru de care ținem cont tot mai mult este deprinderea de a ne asculta interlocutorii, fie că este vorba de partenerii de business sau de colegi. Este important să fii deschis, transparent și să nu promiți lucruri pe care nu le poți „livra” fiindcă încrederea este cel mai important „asset”, în special în relația cu investitorii”.

Pe măsură ce afacerea s-a dezvoltat, listarea la Bursa de Valori Bucureşti din aprilie 2015 a fost un pas natural şi a adus rezultate peste aşteptări.

În 3 ani de la listare, Bittnet a înregistrat o creștere de aproximativ 7,5 ori a valorii, de la 1,5 milioane de euro la 11 milioane de euro. An de an, Bittnet și-a îmbunătățit rezultatele financiare, ajungând în 2017 la peste 9 milioane de euro în venituri consolidate (+ 215% față de 2016) și 386.000 în profit consolidat (+54% față de 2016). „În iunie 2018 am sărbătorit un alt moment important în viața companiei noastre când capitalizarea bursieră a depășit 50 milioane de lei”.

„Am subliniat întotdeauna că listarea pe bursă a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o și una care ne-a ajutat să atingem aceste rezultate impresionante și să ajungem unde suntem astăzi. Una dintre cele mai importante schimbări pe care listarea le-a adus a fost faptul că a trebuit să ne extindem spectrul de afaceri și să ne deschidem compania pentru investitorii externi”, a spus Cristian Logofătu.
 
Beneficiile listării nu au întârziat să apară – vizibilitatea crescută a companiei, a uşurat procesul de recrutare de personal, ceea ce a permis dezvoltarea echipelor de vânzări şi a celei tehnice, şi a ajutat la extinderea portofoliului prin lansarea de noi linii de business – precum Amazon Web Services atât ca Training Center, dar şi ca partener de tehnologie. 
 
Aceste reușite au dus la creșterea accelerată a business-ului, de asemenea, datorită utilizării active a mai multor mecanisme de finanțare diferite. Astfel că, până în prezent compania a încheiat cu succes trei plasamente private de obligațiuni corporative care au atras în total peste trei milioane de euro. Bani au fost utilizaţi pentru achiziții, dar și pentru capital de lucru.
 
Rezultatele pozitive înregistrate pe bursă, i-au adus companiei premiul pentru cea mai activă companie în 2017 în utilizarea mecanismelor bursiere.

„Pentru a onora această recunoaștere, intenționăm să continuăm activitățile și operațiunile noastre în cadrul aceluiași model brevetat de succes, care include capitalizarea completă a profiturilor prin distribuirea de acțiuni gratuite însoțite de majorări de capital cu noi contribuții la prețuri care oferă o rentabilitate semnificativă investitorilor, asigurând în același timp și capital nou pentru companie. Piața recunoaște deja valoarea acestui model, ținând cont de creșterea continuă a bazei de acționari, care în prezent a depășit numărul de 500 de acționari”.

Noi etape de extindere

Bittnet a anunţat la începutul lunii august că a finalizat achiziţia a 25% din compania Equatorial Gaming, controlată de antreprenorul român Dan Berteanu. Această dezvoltare vine la doar o lună după ce Bittnet a semnat un acord similar pentru preluarea unui pachet majoritar într-o altă companie IT, ELIAN Solutions. Aceasta este a treia achiziție pentru grupul Bittnet în cursul ultimelor 12 luni. În al treilea trimestru al anului 2017, Bittnet a achiziționat GECAD NET, un integrator de servicii IT, acum prezent pe piața românească sub brandul dendrio. 

După rebrandingul acestei companii, Bittnet a creat o nouă structură la nivel de grup care se bazează pe două domenii cheie – educaţie şi tehnologie. 

În prezent, educaţia constă în segmentul de training IT, unde Bittnet este lider de piață și care include și alte inițiative educaționale, inclusiv integrarea activităților Equatorial Gaming, o companie de tip game-based learning. Iar tehnologia va fi axată pe servicii de integrare IT, oferind soluții de integrare oferite anterior atât de Bittnet, cât și de dendrio. Această activitate va avea un portofoliu partajat de produse, servicii și soluții și o echipă mai mare care să permită un volum mai mare de muncă, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al vânzărilor. ELIAN Solutions va completa oferta de servicii prin adăugarea de soluții ERP în portofoliul grupului. Toate aceste activități sunt oferite sub brandul dendrio.

Planurile de extindere merg însă şi mai departe, şi vizează expansiunea pe piaţa internaţională în următorii ani prin deschiderea de noi birouri şi extinderea capacităților de vânzări și livrări transfrontaliere sub brandul Bittnet.

„Am decis să accelerăm dezvoltarea diviziei internaționale care a început să se transforme în ultimii doi ani și credem că acest lucru va genera în perioada următoare o creștere a veniturilor. (…) Desigur, nu excludem alte achiziții. Dacă ne uităm la achiziția GECAD NET, această tranzacție ne-a ajutat să ne dublăm veniturile în decursul unui an. Dacă ar apărea o altă oportunitate la fel de atractivă ca și cele pe care le-am văzut în GECAD NET, ELIAN sau Equatorial, suntem dispuși să continuăm consolidarea poziției noastre pe piață. Avem un obiectiv ambițios de a ajunge la 100 milioane lei venituri până în 2020 și suntem încrezători că vom respecta această promisiune făcută tuturor stakeholderilor”, a explicat pentru ECONOMICA.NET, Cristian Logofătu.  

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...