Bituleanu, Libra Bank: În perioada următoare vom asista la o creştere a creditării, probabil sub 5%

Creditarea va creşte în perioada următoare, însă va fi o creştere moderată, probabil sub 5%, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Emil Bituleanu, preşedintele Libra Internet Bank.
Economica.net - Dum, 04 mai 2014, 10:04
Bituleanu, Libra Bank: În perioada următoare vom asista la o creştere a creditării, probabil sub 5%

Oficialul Libra Internet Bank susţine că în 2014 creditele neperformante se vor menţine în aceleaşi limite din punct de vedere al volumului. De asemenea, Emil Bituleanu consideră că nivelul la care se situează acum dobânda la creditele pentru companii este cel corect pentru ‘peisajul’ bancar actual şi că nu se aşteaptă la fluctuaţii în acest sector.

Cum vedeţi evoluţia creditării în perioada următoare (ca volum şi valută în care se va acorda)?

Emil Bituleanu: Estimăm că în perioada următoare vom asista la o creştere a creditării, însă va fi una moderată, probabil sub 5%. În ceea ce priveşte Libra Internet Bank, ne aşteptăm la al patrulea an consecutiv de creştere peste nivelul pieţei, deoarece atât organizarea internă, cât şi strategia de dezvoltare ne vor permite acest lucru în condiţii de siguranţă.

Cum credeţi că vor evolua creditele neperformante în 2014 (la nivel de piaţă)?

Emil Bituleanu: Cred că, în 2014, creditele neperformante se vor menţine în aceleaşi limite din punct de vedere al volumului, în condiţiile în care noile intrări vor fi echilibrate de recuperări. Ca procentaj, creşterea creditării va duce la o creştere a bazei de raportare, aşadar vom vedea o scădere a ponderii creditelor neperformante din baza totală a creditelor. În ansamblu, previziunile pieţei şi în special ale Libra Internet Bank în acest sector sunt optimiste.

Spre ce produse credeţi că se vor orienta băncile în perioada următoare? Este posibilă o consolidare a sistemului bancar?

Emil Bituleanu: Da, sistemul bancar românesc se va consolida şi se va aşeza pe poziţii mai ferme. Clienţii îşi recapătă încrederea în serviciile bancare, ceea ce înseamnă ca vom asista la creşteri în toate sectoarele: în zona produselor destinate persoanelor fizice, dar şi companiilor mici, mijlocii şi mari.

În opinia dumneavoastră, cum va evolua dobânda la creditele pentru companii în viitorul apropiat?

Emil Bituleanu: Nu ne aşteptăm la fluctuaţii în acest sector. Considerăm că nivelul la care se situează acum dobânda la creditele pentru companii este cel corect pentru peisajul bancar actual.

Câte credite aţi acordat în 2013 şi câte estimaţi că veţi da anul acesta?

Emil Bituleanu: Anul trecut am acordat peste 1.200 de credite clienţilor noştri cu forme juridice (profesii liberale, persoane fizice autorizate, companii şi clienţi agri-business). Pentru anul acesta, ne aşteptăm la o creştere, conform strategiei.

Ce volum de credite vreţi să acordaţi şi spre ce sectoare vă orientaţi?

Emil Bituleanu: Orizontul pe care ni-l propunem este de 500 milioane lei. Sectoarele noastre de interes sunt în continuare cele tradiţionale (profesiile liberale şi companiile), însă anul acesta vom acorda o atenţie sporită domeniului pe care am început să îl dezvoltăm în urmă cu doi ani, agricultura.

Cum a evoluat rata creditelor neperformante în cadrul băncii şi cum credeţi ca va evolua în perioada următoare? Credeţi că aţi depăşit perioada de vârf?

Emil Bituleanu: 2013 a fost un an foarte bun pentru Libra Internet Bank din punct de vedere al controlului creditelor neperformante. Referitor la rata creditelor neperformante, menţionez că valoarea acesteia a scăzut până la 15,64% în decembrie 2013, semnificativ sub media pieţei. Dar nu numai această scădere procentuală spectaculoasă este lăudabilă. Remarcabil este faptul că soldul creditelor neperformante a cunoscut chiar o mică scădere în 2013, contrar evoluţiilor din piaţă, şi acesta este rezultatul unui control eficient al riscului de credit şi al unei politici de creditare eficiente, adoptată în anii trecuţi. Bazându-ne pe aceste principii, am bugetat şi pentru anul acesta o scădere a creditelor neperformante.

Care este rata solvabilităţii băncii, cum a evoluat aceasta? Cu ce rezultat aţi încheiat 2013?

Emil Bituleanu: Libra Internet Bank a încheiat 2013 cu un rezultat net auditat de 8,6 milioane lei. Raportul de solvabilitate s-a menţinut la valori prudente pe toată perioada anului 2013, înregistrând la finalul anului o valoare de 12,3%.

Cum vi se par băncile care sunt de vânzare în România (inclusiv cele care ar trebui să realizeze un exit din piaţă, precum Millennium Bank).

Emil Bituleanu: Urmărim constant semnalele din piaţă şi suntem atenţi la mutările comunicate în industrie şi în alte domenii, deoarece le considerăm oportunităţi de business.

 Care sunt punctele lor tari şi care sunt cele slabe?

Emil Bituleanu: Libra Internet Bank nu comentează activitatea sau evoluţia celorlalţi jucători de pe piaţa bancară.

Câte achiziţii sau fuziuni vă aşteptaţi să aibă loc pe piaţa din România în 2014?

Emil Bituleanu: Nu putem face o estimare în acest sens. Cert este ca piaţa bancară din România se îndreaptă spre o consolidare.

Cum explicaţi menţinerea unui număr mare de jucători şi orientarea către achiziţii şi nu către fuziuni?

Emil Bituleanu: Este o perioadă în care piaţa se cristalizează şi se consolidează, însă orientarea către o achiziţie sau o fuziune ţine strict de termenii negocierilor între părţi, în fiecare caz în parte.

Vedeţi posibilă intrarea pe piaţă a unui jucător mare prin intermediul unei achiziţii?

Emil Bituleanu: Da, este un scenariu posibil. România rămâne o piaţă atractivă şi cu potenţial pentru industria bancară.

 Câte bănci credeţi că vor rămâne pe piaţa din România în următorii 5 sau 10 ani?

Emil Bituleanu: Nu putem face o astfel de estimare. Depinde de evoluţia jucătorilor din piaţă, pe care o urmărim, ca şi dumneavoastră, cu interes.

Care credeţi ca va fi soarta băncilor de dimensiuni mici din România?

Emil Bituleanu: Băncile de dimensiuni mici şi mijlocii au un rol esenţial în piaţa bancară, rol care credem că merită susţinut prin politici adoptate de cei în măsură s-o facă. Pentru că sunt obligate să inoveze în mod constant, să reacţioneze repede şi să performeze mereu mai bine în raport cu evoluţia anterioară şi cu competiţia, băncile mici şi mijlocii aduc beneficii întregului sistem bancar, în general, şi clienţilor, în principal.

Nu în ultimul rând, tocmai datorită ritmului alert şi spiritului competitiv care se promovează în băncile mici, ele reprezintă o excelentă şcoală pentru tinerii care îşi încep cariera în domeniul bancar, pentru că le oferă ocazia să înveţe şi să se adapteze rapid la această piaţă concurenţială şi frumoasă.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț de la AFM pentru cei înscriși în “Casa Verde Fotovoltaice” 2023
Anunț de la AFM pentru cei înscriși în “Casa Verde Fotovoltaice” 2023
Beneficiarii programului “Casa Verde Fotovoltaice” vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a-și finaliza montajul instalațiilor fotovoltaice fără să piardă finanțarea de la stat,......
Rezervările de locuințe în regim hotelier din România au crescut cu 20% în august 2024 faţă de aceeași perioadă a anului precedent
Rezervările de locuințe în regim hotelier din România au crescut cu 20% în august 2024 faţă de aceeași perioadă ...
În al treilea trimestru al anului 2024, oaspeții au petrecut 366,2 milioane de nopți în unități de cazare pe termen ...
Mii de concedieri în companiile europene la sfârșitul anului trecut, din cauza climatului economic dificil
Mii de concedieri în companiile europene la sfârșitul anului trecut, din cauza climatului economic dificil
Climatul economic dificil și cererea persistentă slabă pentru multe produse au forțat companiile din întreaga Europă ...
Jeff Bezos (Amazon) și Elon Musk (Tesla, Space X) își extind în spațiu concurența de pe Pământ
Jeff Bezos (Amazon) și Elon Musk (Tesla, Space X) își extind în spațiu concurența de pe Pământ
Jeff Bezos a spus că nu crede că CEO-ul SpaceX, Elon Musk, își va folosi legăturile strânse cu președintele ales al ...