Ca şi în primul an de Black Friday pentru români, anul trecut consumatorii s-au călcat în picioare în magazine şi au blocat site-urile retailerilor participanţi pentru a-şi cumpăra un gadget, un produs electric sau electrocasnic la reducere. Pentru a oferi o dimensiune fenomenului, numai portalul eMag.ro a înregistrat pe 23 noiembrie 2012 aproximativ 2,6 milioane de vizite şi 92.000 de comenzi. Pentru anul acesta, comercianţii spun că sunt mult mai pregătiţi având în vedere cei doi ani de experienţă din spate. De asemenea, având în vedere succesul înregistrat de cei care au participat la campanie în 2011 şi 2012, este de aşteptat ca numărul magazinelor offline, dar mai ales online, care vor intra în jocul „Vinerea Neagră” să fie mai mare faţă de anul trecut.
Cine va participa
Spre deosebire de primul an cu Vinerea Neagră în România, anul acesta vor participa la Vinerea Neagră retaileri din multe domenii de activitate. Cei mai mulţi operează însă pe segmentul electroIT. Pe acest segment, printre magazinele care şi-au anunţat participarea la Vinerea Neagră, ce va avea loc pe 29 noiembrie, se numără Altex, Flanco, Domo, emag.ro, evoMag, clickshop.ro, PC garage, itmultimedia,marketonline sau azerty.
Dintre retailerii de fashion, vor tăia semnificativ din preţuri Matar, TinaR,Starshiners,Catalin Botezată, Zorile Store,Ama fashion,ecco,Quick 24 sau miniprix. De asemenea, la articolele pentru copii se pregătesc pentru Black Friday bebe Bliss, Noriel, 101jucarii, iar pe segmentul cărţi şi birotică vor face reduceri elefant.ro,Libris, Nemira,bookcity,adevarulshop sau rechizitelemele.net. Nu în ultimul rând, dintre agenţiile de turism, Perfect Tour şi turo.ro vor practica reduceri pe 29 noiembrie.
Cum s-au pregătit
Dacă din punct de vedere al stocurilor şi al pregătirii tehnice lucrurile sunt în mare parte finalizate, mulţi dintre retaileri nu şi-au definitivat încă strategia de comunicare pentru marele eveniment, motiv pentru care puţini au răspuns întrebărilor ECONOMICA.NET pe acest subiect. Cert este că vor fi reduceri semnificative la cele mai căutate produse electroIT, de la televizoare la tablete sau telefoane mobile. „Anul trecut am avut 250 de produse distincte, iar pentru anul acesta credem că vom avea tot acest număr de produse distincte la vânzare . Ca număr de unităţi vândute am avut peste 10.000 de produse livrate către clienţi, iar pentru anul acesta estimăm o creştere de minim 30% faţă Black Friday-ul trecut”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Mihai Pătraşcu, CEO evoMAG, cel mai mare al treilea magazin online în topul vânzărilor electro IT din România. Potrivit acestuia, produsele vedetă ca şi anul trecut vor fi portabilelele , tabletele, smartphone-urile şi notebook-urile, care au oricum cea mai mare pondere în vânzările companiei. ” De anul acesta am introdus în portofoliu noi categorii de produse electrocasnice, de îngrijire personală, pentru nou născuţi şi mămici şi estimăm că şi acolo vor fi creşteri importante pe vânzări”, a mai declarat managerul evoMAG, care estimează vânzări de 1,3-1,5 milioane de euro, faţă de 1 milion de euro anul trecut. „În ceea ce priveşte stocurile, încă nu pot să dau o cifră exactă pentru că incă mai suntem în negocieri cu anumiţi furnizori, dar având în vedere că în momentul de faţă suprafaţa de depozitare este de trei ori mai mare faţă de cea pe care am avut-o de Black Friday-ul trecut, cu siguranţă numărul de produse pe care o să îl avem în depozit pentru această zi va fi mult mai mare”, susţine Pătraşcu.