Black Friday 2023. Reducerile de 95% sunt mit sau realitate? Cum s-au adaptat retailerii la Directiva Omnibus pentru a putea afișa reducerile mari de Black Friday, fără a încălca legea

Pentru a putea afișa reduceri de preț cât mai mari de Black Friday, fără a risca să încalce legislația privind protecția consumatorilor și Directiva Omnibus transpusă din 2022 în legislația națională, unii retaileri se abțin de la promoții cu 30 de zile înaintea marelui eveniment de shopping. Unii jucători din piața de retail spun însă că există concurenți care își alocă "bugete de amenzi".
Alina Stanciu - joi, 26 oct. 2023, 22:19
Black Friday 2023. Reducerile de 95% sunt mit sau realitate? Cum s-au adaptat retailerii la Directiva Omnibus pentru a putea afișa reducerile mari de Black Friday, fără a încălca legea

Black Friday 2023 este a doua ediție a evenimentului de shopping în care retailerii trebuie să respecte Directiva  Omnibus, care vizează o mai bună respectare a normelor Uniunii Europene (UE) de protecție a consumatorilor și care a fost transpusă în legislația românească prin intermediul OUG nr. 58/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției consumatorilor precum și printr-o Hotărâre (nr. 686/2022) ce a modificat o  Hotărâre mai veche privind modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vînzare.

Iar consecința este că retailerii au trebuit să își adapteze strategiile de preț pentru a rămâne în legalitate potrivit Hotărârii ce a intrat în vigiare în 28 mai 2022 „preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în aceeaşi suprafaţă de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ”.

Cum au făcut lucrul acesta fără a-și periclita avantajul competitiv cu anunțuri de genul „reduceri de până la  70-80%?

Având în vedere că, potrivit Hotărârii ce a intrat în vigiare în 28 mai 2022 „preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în aceeaşi suprafaţă de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ, au renunțat pe cât posibil la promoții  în luna octombrie, sau mai exact cu 30 de zile înainte să decidă că vor organiza evenimentul Black Friday.

Este, spre exemplu, cazul retailerului Otter, unul dintre cei mai mari jucători din retailul cu pantofi, care operează fizic și online lanțurile de magazine Aldo, Tezyo sau GRYXX (fostul Salamander).

„Noi am schimbat inclusiv politica comercială destul de mult. Spre exemplu, ca să putem fi cât mai ok din punct de vedere legal în Black Friday și pentru a ne raporta corect la cel mai mic preț din ultimele 30 de zile, așa cum zice legea, noi am hotărât- și facem asta de un an deja- ca în magazinele fizice GYXX, Aldo, Tezyo să aducem toate produsele vândute la preț întreg cu minim 30 de zile înaintea campaniei de Black Friday ca să pot comunica corect în Black Friday și ca să pot spune „până la 70% reducere”. Ideea este să mă raportez la prețul întreg, nu la cel mai mic preț care poate fi într-o altă campanie”, a explicat în cadrul retailArena Alin Vlad, eCommerce Director OTTER.

„Raportarea (reducerii – n.red) este la prețul din ultimele 30 de zile, iar la articolele deja reduse cu un anumit procent, se mai aplică un porcent de reducere de Black Friday”, a explicat și Adrian Câzu, director de dezvoltare Benvenuti, care nu crede că sunt foarte mulți cei care fac ajustări de preț înainte de Black Friday cu scopul de a induce clienții în eroare.

„Poate doar jucătorii mici și greu de găsit. Jucătorii mari cu reputație bună nu au cum face așa ceva”.

„Unii au buget de amenzi”

Și reprezentanții retailerului de fashion Answer, prezent pe 11 piețe, spne că a avut ceva provocări legate de respectarea legislației. În plus, filiala Answer din Ungaria a primit amendă pentru încălcarea Directivei Omnibus.

„Am descoperit că suntem într-o verticală în care toți comunicăm „reduceri de.. până la, „discounturi extra” și alte lucruri pe care nu le putem, potrivit legislației, comunica în totalitate.Unii concurenți își asumă buget de amenzi în această direcție. Pentru noi a fost provocator din această perspectivă. Pentru Black Friday a trebuit să ne pregătim cu 3 luni înaiante, să negociem oferte și să fim foarte atenți la aceste aspecte. Am decis să ne aliniem politica de prețuri pe toate piețele pe care suntem prezenți. Și da, a generat provocări incusiv pentru a comunica „x discount extra” în aplicație,  în newsletter”, a precizat și Raluca Radu, country manager Answer.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va......
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...