Blackberry, odihneşte-te în pace! Câţi ani mai are de trăit iPhone

În urmă cu doar cinci ani, „BlackBerry" era sinonim pentru smartphone-uri. Nu mai era mult să devină o marcă generică, precum Xerox, sau iPod, care par să fie asociate cu un întreg sector, pentru totdeauna. Cum stau lucrurile în prezent?
Andreea Budica - Dum, 15 apr. 2012, 21:04
Blackberry, odihneşte-te în pace! Câţi ani mai are de trăit iPhone

Astăzi, Research In Motion (RIM), producătorul smartphone-urilor BlackBerry a ajuns să demonstreze cât de turbulentă poate fi economia digitală modernă. RIM a anunţat, recent, că va disponibiliza managerii de top, pe fondul scăderii veniturilor, iar preţul acţiunilor a coborât la cel mai scăzut nivel din martie 2003, scrie Forbes. Analiştii îşi reduc estimările în prvinţa companiei şi se întreabă dacă vreun pretendent al companiei – Microsoft este adesea menţionată în acest sens – ar dori să salveze compania printr-o preluare.

Momentan, Research In Motion face tot ce îi sta în putere ca BlackBerry să evite soarta altor produse, inovative la vremea lor, precum Sony Walkman, Palm Pilot, consola Atari 2600 sau camera foto Polaroid. În ultimul an, preţul acţiunilor companiei s-a prăbuşit cu 75%, iar cota de piaţă a atins 10%, după ce, cu câţiva ani în urmă, deţinea jumătate din piaţa americană a smartphone-urilor. Ambele valori sunt, în continuare în regres.

Ca şi BlackBerry, telefoanele Palm erau foarte populare într-o perioada şi au contribuit cu multe inovaţii la dezvoltarea pieţei, dar compania s-a pierdut în competiţia numeroaselor companii de IT, după ce a schimbat conducerea şi acţionariatul de mai multe ori.

Chiar dacă numeroase produse, odinioară high-tech, s-au dovedit inutile în timp, producătorii acestora au reuşit să ţină pasul cu evoluţiile tehnologiei. După achiziţionarea Palm, în 2010, HP a anuntat ca va folosi platforma sistemul de operare web pentru o varietate de produse noi. Acest lucru a eşuat, însă HP a anunţat că va transforma sistemul de operare într-un software open source. Microsoft a avut, de asemenea, avantajul imens când a primit licenţa pentru sistemul de operare Windows Mobile pentru smartphone-uri până când Apple şi Android i-au perturbat activitatea. Este greu de crezut acum, dar în urmă cu doar câţiva ani, ideea ca Apple sau Google vor deveni concurenţi serioşi în domeniul smartphone-urilor a fost luată în derâdere. Luaţi în considerare unele dintre previziunile pesimiste care au precedat intrarea Apple în afacerile cu smartphone-uri.

În decembrie 2006, CEO-ul Palm, Ed Colligan, a respins din scurt ideea că o companie IT ar putea deveni competitivă în afacerile cu smartphone-uri. „Am învăţat şi am luptat câţiva ani de zile gândindu-ne cum să facem un telefon decent. Baieţii care lucrează la computere nici măcar nu-şi imaginează cum se fac lucrurile astea. Nu vor face nici măcar un pas în această piaţă”, a spus el.

În ianuarie 2007, CEO-ul Microsoft, Steve Ballmer, a râs de pe perspectiva unui smartphone scump, fără tastatură: „Cinci sute de dolari? Complet subvenţionat? Este cel mai scump telefon din lume şi nu se adresează clienţilor business, pentru că nu are tastatură, deci nu e bun pentru mailuri”.

În martie 2007, specialistul IT John C. Dvorak susţinea că „Apple ar trebui să renunţe la iPhone, odată ce pare imposibil ca acest telefon să devină competitiv”. El credea că piaţa smartphone-urilor este deja blocată de marii jucători ai epocii. „Acesta nu este un domeniu în curs de dezvoltare. De fapt, s-a mers foarte departe în acest proces de consolidare şi doi jucători domină totul, Nokia Corp şi Motorola Inc. „.

Iată un exemplu clasic de mentalitate statică care descalifică potenţialul de noi intrări şi de dezvoltare tehnologică. Astăzi, la mai puţin de cinci ani de când au fost făcute aceste previziuni, profiturile şi cota de piaţă ale Nokia s-au prăbuşit, iar Motorola a fost cumparată de Google, în vara anului trecut. Între timp, Palm pare moartă şi Microsoft se luptă să-şi recâştige cota de piaţă pierdută în favoarea Apple şi Google.

„Violenţa cu care noile platforme şi-au transferat averile pe piaţa furnizorilor de telefoane mobile continuă să surprindă”, spune analistul IT Horace Dediu. El remarcă faptul că platforma Symbian de la Nokia a scăzut de la o cotă de piaţă de 47%, la 16%, în trei ani, platformele Microsoft de telefonie au scăzut de la 12%, la 1%, RIM, de la 17%, la 12%, şi alte platforme au trecut de la 21%, la zero. Între timp, în doar doi ani, sistemul de operare Android, de la Google, a plecat de la zero şi a atins o cotă de piaţă de 48%, iar iOS de la Apple a crescut de la 2%, la 19%.

Într-o piaţă cu o astfel de dinamică vine întrebarea: cât timp va dura până când Apple şi Android vor avea aceeaşi soartă? Această întrebare sună ridicol având în vedere situaţia lor din prezent. Dar aceeaşi întrebare, la adresa BlackBerry, cu doar câţiva ani în urmă, ar fi provocat hohote de râs. Nimeni nu mai râde acum, mai ales directorii şi acţionarii RIM.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...