Blaga: Vom răspunde invitaţiei primului ministru de a discuta pe măsuri economice
„Eu observ că domnul prim ministru, care până acum nu a luat nicio măsură pentru relansarea economiei, caută soluţii la opoziţie. Primul ministru trebuie să recunoască faptul că situţia dezastruoasă a economiei i se datorază în întregime, tăierea investiţiilor nu poate să creeze locuri de muncă şi nici măcar să le menţină pe cele existente, aşa că s-a ajuns ca în iulie să-şi piardă locurile de muncă 29 de mii de români la care se adaugă cei 16 mii care şi-au pierdut locurile de muncă în iunie”, a spus Vasile Blaga.
El a arătat că s-a ajuns ca neîncasările de buget pe primele şase luni să fie de 6,5 miliarde de lei.
Liderul PDL a mai spus că în cele 14 modificări ale Codului Fiscal, „aproape una pe lună, a introdus 23 de noi taxe şi impozite, din care nu fac parte coplata, taxele şi impozitele locale, timbrul judiciar”, menţionând că astfel s-a ajuns la scăderea puterii de cumpărare şi la paralizarea sectorului privat.
„Victor Ponta nu înţelege că omoară sectorul privat şi că acum este momentul reducerii fiscalităţii. S-a gândit Victor Ponta câte locuri de muncă s-ar crea prin reducerea cotei unice? S-a gândit Victor Ponta cu cât ar creşte încasările la buget prin creşterea consumului dacă s-ar mări salariul minim? Soluţia este ca Guvernul să lucreze alături de sectorul privat care este într-o situaţie disperată şi să nu-l strivească cu noi taxe şi impozite”, a adăugat liderul PDL.
Blaga a arătat că, aşa cum a declarat la Baia Mare, democrat-liberalii vor participa la discuţii cu Guvernul şi „vor propune o discuţie tripartită Guvern-PDL-mediul de afaceri”.
„Vom răspunde invitaţiei primului ministru de a discuta pe măsuri economice pentru sprijinirea mediului privat din România şi dezvoltarea clasei de mijloc”, a precizat Vasile Blaga.
El crede că premierul se află „într-o situaţie diperată”, pentru că, pe de o parte creşterea economică este „revizuită în plus, dar încasările la buget scad”.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că USL încurajează dialogul cu opoziţia, în special pe teme economice, fiind dispusă să aibă întâlniri cu reprezentanţii opoziţiei pentru a discuta propunerile avansate de aceasta.
El a menţionat că a tratat cu seriozitate propunerile economice avansate de PDL, arătând că PDL nu a luat în calcul, însă, şi impactul bugetar al acestora şi că trebuie să spună dacă vrea să taie din nou pensii şi salarii sau vrea creşterea taxelor şi impozitelor. „Există însă problema impactului bugetar. Practic, bugetul porneşte cu o lipsă de 12 miliarde de lei, care pot fi acoperiţi fie din tăierea unor cheltuieli – nu vreau fiu polemic, pot fi tăiate din nou salariile şi pensiile cu 25%, dacă asta doreşte PDL, eu mă îndoiesc, probabil că ar trebui să o spună; dacă nu – creşterea taxelor şi impozitelor. Nu am aflat, dacă vom avea o întâlnire cu PDL vom afla, care taxe sunt prevăzute în programul PDL pentru a fi crescute. A treia variantă nu există. Când ai 12 miliarde de lei de la 1 ianuarie lipsă în buget, ori tai cheltuieli, ori pui taxe şi impozite”, a spus Ponta.
El a arătat că, din calculele făcute de Ministerul Finanţelor, reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a CAS şi creşterea salariului minim presupun un deficit de încasări la buget, astfel: 0,9% din PIB, respectiv 6,9 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea cotei unice, 5,7 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea CAS şi 535 milioane de lei deficit cauzat de creşterea salariului minim, fonduri care, adunate, însumenază 12 miliarde de euro.
„Ne dorim ca modelul promovat de Traian Băsescu, al distrugerii adversarului doar prin calomniere, atacuri la persoană să ţină de un regim politic care în curând îşi va înceta existenţa şi viaţa politică democratică să presupună un dialog guvernare – opoziţie. Asta am încercat să facem de la preluarea guvernării”, a spus Ponta.
El şi-a manifestat convingerea că propunerile economice avansate de PDL au fost făcute cu toată serioazitatea.
„Am luat act de propunerile privind reducerea cotei unice de la 16 la 12, reducerea CAS la angajat şi la angajator şi creşterea salariului minim la o mie de lei – sunt propuneri pe care nu le respingem de principiu. Dacă există, dincolo de enunţul lor, măsuri concrete pe care oricine din opoziţie le susţine, suntem dispuşi să ne întâlnim cu domnul Blaga, cu domnul Predoiu pentru a vedea dacă sunt fundamentate şi dacă pot fi aplicate”, a mai spus Ponta.