Blănculescu: Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri îşi va continua activitatea
„În situaţia în care Victor Ponta nu va agrea ideea de Consiliu Consultativ sau îşi va crea propria structură, cu alţi specialişti, CCMA îşi va continua activitatea, ca for al societăţii civile şi va continua să genereze soluţii economice, sugestii de îmbunătăţire a mediului economic şi de afaceri, va avea propriul domeniu de net şi va organiza periodic conferinţe de presă pentru a prezenta public rezultatele activităţii. Sunt convins că voi polariza în jurul acestei remarcabile idei, pe care am susţinut-o de trei ani de zile în spaţiul public, oameni de afaceri foarte apreciaţi, elite ale mediului economic românesc, care să concure la transformarea CCMA în cea mai performantă organizaţie economică din România, generatoare de soluţii economice şi financiare pentru politicile guvernamentale şi de măsurare a impactului pe care actele guvernamentale le produc în mediul economic”, a precizat Blănculescu.
Acesta consideră că noul şef al executivului va prelua „o idee remarcabilă a fostului Prim Ministru, spărgând gheaţa politicii româneşti, care presupune omorârea în faşă a oricăror proiecte ale predecesorilor”.
”CCMA reprezintă una dintre genialele idei ale mediului economic, propunere pe care am făcut-o constant în ultimii trei ani ani şi care a devenit realitate pe timpul mandatului fostului premier, Mihai Răzvan Ungureanu, la iniţiativa acestuia. Consiliul reprezintă o construcţie complexă, formată din elite ale mediului de afaceri, racordate naţional la orizontala economiei, pe toate ramurile acesteia şi internaţional, la cele mai importante organizaţii economice şi financiare. Din 3 aprilie, de când a fost lansat oficial, CCMA a lucrat continuu, în grupuri de lucru, pe cele patru obiective stabilite: fiscalitate şi evaziune fiscală, absorbţia fondurilor europene şi finanţări alternative, relansare şi creştere economică şi parteneriat public privat şi instrumente asociate. Consiliul a pregătit deja primul pachet consistent de propuneri şi proiecte de soluţii pe care le va livra Primului Ministru, urmând ca o nouă şedinţă de lucru să aibă loc pe data de 8 mai, ora 17.00″, a spus consultantul financiar.
Consiliul Consultativ urmăreşte, în principal, refacerea punţilor de legătură între politicile economice guvernamentale şi mediul economic, cu cele două dimensiuni ale acestuia, creator şi făuritor de valoare adăugată pe de o parte şi generator de taxe şi impozite, asigurând veniturile necesare funcţionării statului, pe de altă parte.
Alte obiective ale CCMA vizează repunerea principalelor sectoare economice industrie grea şi uşoară, agricultura, energie, tehnologia informaţiei, construcţii, transporturi, turism, comerţ, servicii financiare şi bancare pe poziţia de importanţă pe care o deţin în crearea de valoare reală pentru economia românească, precum şi crearea unui parteneriat onest şi eficient între Guvern şi mediul economic, care să readucă ţara noastră între primele 7 state din Uniunea Europeană, ca performanţă economică şi calitate a actului economic.
„Consiliul Consultativ se va constitui în prim for de sesizare a impactului deciziilor economice ale Guvernului, astfel încât, ca un sistem de avertizare timpurie, să identifice acele acţiuni care ar putea să afecteze mediul economic, predictibilitatea fiscală sau de reglementare, prevenind înregistrarea de pierderi pentru economia României”, a adăugat şeful societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare, Ionel Blănculescu.
Potrivit sursei citate, Consiliul are ca obiectiv atragerea respectului mediului de afaceri internaţional într-o economie naţională repusă pe coordonatele de profesionalism şi performanţă în ceea ce priveste funcţionarea ei în cadrul şi sub influenţa deciziei guvernamentale. Totodată, CCMA este şi un generator de sugestii, în ceea ce priveşte redirecţionarea exporturilor româneşti spre zone din afara Uniunii Europene, bazându-se pe expertiza proprie şi a reprezentanţilor mediului de afaceri în domeniul comerţului exterior, în scopul creşterii volumului şi profitabilităţii acestora.
Nu în ultimul rând, CCMA va furniza sugestii pentru asigurarea cadrului corespunzător, din partea politicilor guvernamentale, în ceea ce priveşte conlucrarea între companiile cu capital autohton şi cele cu capital străin din România, în vederea creării unui mediu de coabitare şi cooperare în folosul economiei româneşti.
Fostul ministru delegat pentru coordonarea autorităţilor de control din Guvernul Năstase, Ionel Blănculescu, deţine funcţia de secretar al Consiliului consultativ pentru mediul de afaceri, prima şedinţă a consiliului având loc în data de 4 aprilie, sub conducerea premierului Mihai-Răzvan Ungureanu.
Printre participanţii la prima reuniune a Consiliului s-au numărat preşedintele Camerei de Comerţ Americane din România (AMCham), Sorin Mândruţescu, manager general al Oracle România, fostul consilier prezidenţial Alexandrina Gătej, avocatul Gabriel Biriş, vicepreşedintele Dacia Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, oamenii de afaceri Dan Şucu, Florin Talpeş, Dragoş Anastasiu.