„Era normal să se ia o măsură care să nu discrimineze un anumit sector. Puneţi-vă în locul acţionarilor unei bănci care trebuie să suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleacă din sistem pe diverse motive şi veţi constata că asocierea este tot cu obrazul gros. Este un obraz gros la stat şi un obraz gros la privat. Când era mai greu României, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii datorită crizei se găseau personaje care să încaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie că plăteam un credit cu o dobândă mai mare sau o asigurare mai mare, şi atunci este normal ca cei 85% să atingă inclusiv mediul privat, pentru că nu atinge partea de performanţă, ci o excepţie”, a spus Blănculescu la Realitatea TV.
El a arătat că această regulă este conformă celor aplicate şi la nivel european şi a susţinut că mediul privat, ca şi cel de stat, va fi astfel cu mult mai atent pe cine angajează, pentru a evita situaţiile în care „pe ieşirea din spate” managerii „trimişi la reciclare” să plece cu milioane de euro.
Agenţia MEDIAFAX a anunţat, joi seara, că Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, să stabileasc- o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizații/sume compensatorii acordate, în condițiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaților cu funcții de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru „în consilii de administraţie şi consilii de conducere”.
Anterior, Guvernul a anunţat că acest impozit de 85% va fi aplicat angajaților cu funcții de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) „și din cadrul autorităților care au fost reorganizate prin înfiinţarea ASF”.
ASF a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.