Cea mai probabilă variantă ar fi înlocuirea lui Emil Boc cu un premier apolitic, de preferat din zona economică. Astfel, miniştrii UDMR şi UNPR din Cabinet ar urma să rămână în funcţie, iar schimbările să vină doar din partea PDL. Tot din cauza contextului economic, şi portofoliul Finanţelor ar putea să revină unui tehnocrat.
Printre cei vehiculaţi pentru şefia Guvernului se află şi Ionel Blănculescu.
„Sunt onorat că pot să intru în această galerie de mari personalităţi ale lumii economice şi diplomatice. Ar trebui să spun că o eventuală şi ipotetică preluare de astfel de funcţie din punctul meu de vedere impune condiţii. Prima condiţie şi fundamentală pentru mine este încheierea planului de austeritate asupra populaţiei şi transferul programului nou de austeritate asupra celor care încadrează în zona marii evaziuni fiscale, a corupţiei, a celor care fraudează fondurile publice în companii de stat, a celor care blochează licitaţiile publice, a celor care îşi bat joc de banii din sănătate. Austeritatea şi noul program de austeritate ar trebui să îi cuprindă pe aceştia şi nu populaţia ţării care suportă cu greu acest program”, a declarat Ionel Blănculescu la Romania TV.
Întrebat dacă ar accepta nominalizarea la funcţia de şef al Guvernului, Blănculescu a răspuns: „Atâta timp cât îmi pot pune în valoare expertiza economică şi financiară, da”.
„Nici o altă poziţie politică, deci nu sunt interesat în niciun fel de politică, dacă pot din punct de vedere executiv pe o funcţie care mi-ar putea permite să aduc la îndeplinire toate acele elemente pe care declam în emisiunile tv la care particip şi bineînţeles având în vedere că am mai ocupat funcţie de ministru în România atât al controlului cât şi al sănătăţii şi cunosc şi am proprietatea cuvintelor pe care le spun, aş fi onorat, dar numai funcţie executivă. Pentru a putea performa şi nu pentru a ocupa degeaba o funcţie”, a mai spus Bălnculescu.