Blănculescu: Revocarea lui Blejnar este firească
Revocarea lui Sorin Blejnar din fruntea ANAF este firească, în condiţiile performanţei sub aşteptări a instituţiei, care nu a strâns în termenul de 60 de zile impus de premier un plus de 1,5% la bugetul de stat. Iată ce crede Ionel Blănculescu. „Erau măsuri previzibile (schimbările de la conducerea ANAF-n.r.), având în vedere amploarea fenomenului de evaziune fiscală din România şi modul defectuos de combatere a acestui flagel. După cum ştiţi, România nu reuşeşte să depăşească, ca venituri în Produsul Intern Brut, fatidica cifră de 31%-32%, în condiţiile în care în Uniunea Europeană discutăm de medii de 40, 42 şi chiar 45% venituri în PIB. Şi ce dovadă mai mare decât execuţia bugetară a anului trecut, când au intrat peste şapte miliarde de euro în PIB ca şi influenţă din agricultură, pentru că am avut un an agricol foarte bun, dar ca venituri la bugetul de stat nu s-au mai regăsit aceste şapte miliarde”, explică Ionel Blănculescu, citat de RFI Romania.
Potrivit datelor prezentate de Sorin Blejnar, în primul trimestru al acestui an, încasările au fost de 38,5 miliarde de lei, faţă de 34,9 miliarde de lei încasate în trimestrul întâi al anului trecut. „Avem astăzi un plus de încasări de aproximativ 850 de milioane de euro, 3,6 miliarde de lei, faţă de acelaşi trimestru din anul precedent. Ce înseamnă asta? Înseamnă că am avut o creştere efectivă în încasări de 0,3%. Dar, din constatare, din evaziune, din ceea ce spunea şi din sarcina pe care am primit-o de la primul-ministru, avem undeva noi, instituţia ANAF, un plus de 0,8% din PIB”, a explicat şeful Fiscului la un post de televiziune privat.
Consultantul financiar Ionel Blănculescu pune sub semnul întrebării declaraţiile lui Sorin Blejnar. Blănculescu crede că e puţin probabil ca după un prim trimestru dificil, sumele anunţate de fostul şef al ANAF să fi intrat literalmente în bugetul Trezoreriei. „Cu certitudine că preşedintele ANAF s-a referit la acele sume care se constituie în titluri executorii, în constatări, confiscări, sechestre asiguratorii, deci de sume virtuale, nu de sume intrate în Trezoreria statului”, a declarat Ionel Blănculescu.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a criticat miercuri fosta conducere a ANAF, acuzând că nu s-a implicat eficient în combaterea evaziunii şi nu a colaborat cu alte instituţii. Ungureanu a cerut noului şef al Agenţiei să contribuie la obiectivul Guvernului de a ridica nivelul veniturilor bugetare la 40% din PIB.