Blestemul gazelor. Războiul Rusia-Ucraina a modificat totul în piața de energie europeană

Industriile aflate în dificultate din Europa se pregătesc pentru un nou șoc al prețului gazelor în următoarele luni de iarnă, pe măsură ce vremea mai rece epuizează stocurile, și se intensifică concurența cu Asia pentru gazul natural lichefiat și se profilează perspectiva reducerii aprovizionării din Rusia.
Economica.net - lun, 09 dec. 2024, 08:10
Blestemul gazelor. Războiul Rusia-Ucraina a modificat totul în piața de energie europeană

De la criza energetică din 2022, când prețul gazului a atins vârful la aproape 350 de euro pe megawat oră (MWh), zeci de firme din Europa au închis fabrici și au redus activitatea și locurile de muncă, deoarece prețurile ridicate ale gazului le-au subminat competitivitatea.

Mulți mențin o cerere redusă și o activitate de producție mai scăzută, cu implicații negative asupra creșterii lente a Europei. Cererea de gaze din Uniunea Europeană este cu 17% sub media pe cinci ani observată în anii pre-pandemiei.
În același timp, prețurile la gaze sunt la cel mai ridicat nivel din peste un an, iar analiștii prevăd că vor crește în continuare.

„Îngrijorarea este că lăsăm garda jos, deoarece prețurile la energie sunt mai mici acum decât am văzut în 2022”, a declarat Reuters, în octombrie, Svein Tore Holsether, CEO al Yara, listată la Oslo, o companie de îngrășăminte. „Este important să ne reamintim că suntem încă la niveluri mult mai ridicate decât alte regiuni cheie precum SUA, Orientul Mijlociu și Rusia.”

Nervozitatea legată de expirarea la sfârșitul anului a unui acord de tranzit rusesc pentru furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina a contribuit la stimularea achizițiilor.

Francisco Blanch, șeful departamentului de cercetare pe mărfuri și derivate la Bank of America, a declarat că ar putea crește prețurile gazelor din UE până la 70 de euro/MWh anul viitor, de la aproape 50 de euro/MWh acum.

Aceasta se compară cu prețurile medii ale gazului din UE de 17,58 euro/MWh cu cinci ani înainte de pandemie, au arătat datele LSEG.
Inventarele de gaze la nivelul UE sunt pline cu 85%, cu aproximativ 10 puncte procentuale mai mici decât acum un an, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe.

Acest lucru face ca iarna actuală să se simtă deja inconfortabilă, a spus Barbara Lambrecht, analist la Commerzbank, deoarece cazurile de frig ar face ca nivelul de stocare să scadă mai rapid decât în ​​ultimele două ierni relativ blânde.

Pentru a încerca să protejeze proviziile, Comisia Europeană și-a mărit săptămâna trecută ținta de umplere a depozitelor, adăugând potențial la presiunea în creștere asupra prețurilor.

Industria în scădere

Zeci de fabrici din Europa s-au închis și aproape un milion de locuri de muncă în producție au fost pierdute în ultimii patru ani, arată datele Bernstein. Într-un raport privind competitivitatea Europei din septembrie, fostul șef al BCE, Mario Draghi, a declarat că pierderea de gaz rusesc relativ ieftin, în urma izbucnirii războiului din 2022 în Ucraina, a avut un „cost uriaș” pentru economie și că combustibilii fosili ar fi necesari cel puțin pentru restul deceniului.

„Chiar dacă prețurile la energie au scăzut considerabil, companiile din UE se confruntă în continuare cu prețuri la electricitate de 2-3 ori mai mari decât cele din Statele Unite. Prețurile plătite la gaze naturale sunt de 4-5 ori mai mari”, se arată în raport.

Prețurile actuale din UE sunt de aproape cinci ori mai mari decât gazele din SUA, care se tranzacționează la 3,095 USD/mmBtu, echivalentul a 10,02 euro/MWh.

Un sondaj efectuat de Camerele de Comerț ale Germaniei (DIHK) în august a constatat că prețurile ridicate la energie și lipsa unor surse de energie fiabile împiedicau producția industrială și au determinat unele firme germane să ia în considerare relocarea în străinătate.

CEO-ul Yara a mai spus pentru Reuters că compania „își transferă expunerea la energie din Europa”. De altfel, grupul de lobby al industriei germane, BDI, a citat prețurile ridicate la energie printre factorii care amenință competitivitatea celei mai mari economii a Europei.

„Riscul dezindustrializarii din cauza migrației tăcute și abandonării multor întreprinderi mici și mijlocii în special crește constant”, a declarat în septembrie președintele BDI Siegfried Russwurm, care face parte și în consiliul de administrație al conglomeratului industrial german Thyssenkrupp.

În Franța, industriile se așteaptă să funcționeze la 70%-80% din capacitate în această iarnă din cauza prețurilor ridicate la energie, în special în sectorul chimic, a declarat pentru Reuters, Nicolas de Warren, președintele grupului francez de lobby industrial Uniden.

„Cu industria încă în gunoi, nu există niciun motiv să credem că cererea de gaze din sectorul respectiv va reveni anul acesta”, au spus analiştii de la Rabobank, adăugând că a fost posibilă o anumită creştere a cererii din sectorul de încălzire.

Nivelurile actuale de stocare ale UE, între timp, sunt cu aproximativ 10 miliarde de metri cubi (bcm) mai mici decât anul trecut în termeni absoluți, iar diferența va fi acoperită în principal de importurile de gaz natural lichefiat (GNL).

Deși Uniunea Europeană a evitat să impună sancțiuni asupra gazului rusesc, pe care unii membri se bazează foarte mult, a restricționat livrările rusești de GNL.

Parlamentul European a votat în aprilie să adopte reguli care să permită guvernelor europene să interzică importurile rusești de GNL, împiedicând firmele ruse să rezerve capacitatea infrastructurii de gaze.

Acest lucru ar putea crește retragerile de stocare și ar putea împinge UE să concureze mai mult cu Asia pentru GNL din SUA și Orientul Mijlociu.Europa a importat 11,3 miliarde de metri cubi de GNL în noiembrie, în principal din Statele Unite și Orientul Mijlociu, potrivit datelor LSEG.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...