Într-o declaraţie făcută presei la Tel Aviv, înainte de a se îmbarca în avion cu destinaţia Riad, în Arabia Saudită, Blinken a negat că guvernul israelian ar avea un astfel de plan, scrie Agerpres.
„Este ceea ce am auzit de la premierul Benjamin Netanyahu, care are ultimul cuvânt în această problemă”, a spus el.
„Respingem orice fel de reocupare israeliană a Fâşiei Gaza. Aceasta a fost şi va rămâne politica SUA”, a subliniat Blinken.
Organizaţii pentru drepturile omului din Israel au avertizat săptămâna trecută că ar exista indicii conform cărora armata israeliană ar fi început să pună în practică în mod discret un aşa-numit „Plan al generalilor”.
Conform respectivelor ONG-uri, în acest proiect ar fi implicaţi înalţi ofiţeri în rezervă şi fostul consilier pentru securitate Giora Eiland. Ar fi vorba despre relocarea forţată a populaţiei civile prin înăsprirea asediului în nordul Fâşiei Gaza şi înfometarea localnicilor.
Nici armata, nici biroul lui Netanyahu nu au comentat aceste informaţii.
„Deci, orice ar spune ei, fie că este vorba de generali în rezervă sau de unii membri ai guvernului, aceasta nu este o politică a cabinetului de miniştri şi cu siguranţă nu este politica Statelor Unite. Noi o respingem”, a subliniat Antony Blinken.
Cu toate acestea, şeful diplomaţiei americane a recunoscut că unii membri ai guvernului israelian, aparţinând formaţiunilor de extremă dreapta, cer reocuparea enclavei, din care armata s-a retras în 2005. Coloniile israeliene au fost evacuate cu forţa în acea perioadă.
În capitala saudită Riad, Antony Blinken are în agendă în cursul zilei de miercuri o serie de întâlniri cu înalţi demnitari, inclusiv discuţii cu omologul său saudit.