Spectaculoasa creştere economică şi militară a Chinei în ultimii 40 de ani se numără printre cele mai semnificative evenimente geopolitice din istoria recentă, alături de căderea Uniunii Sovietice în 1991 ce a pus capăt Războiului Rece.
Occidentul s-a străduit să vină cu o politică agreată faţă de China, schimbându-şi direcţia de-a lungul anilor de la a vedea China ca pe o sursă profitabilă de investiţii până la o ameninţare la adresa stabilităţii globale, evitându-i tehnologia 5G.
„Cred că trebuie să fim foarte atenţi la natura exactă din acea investiţie”, a declarat Blinken într-un interviu pentru BBC, la întrebarea despre investiţiile uriaşe chineze în Occident.
„Dacă investeşte în industrii strategice, activele strategice sunt ceva în legătură cu care ţările trebuie să fie foarte atente”, a mai spus el, întrebat printre altele dacă Occidentul ar trebui să se retragă din investiţiile chineze.
Cu toate că ascensiunea Beijingului preocupă Occidentul, China a fost timp de secole una dintre cele mai influente economii de pe planetă, scrie Reuters.
Venitul pe cap de locuitor în China a fost mai mare decât cel din Europa din secolul al X-lea până la începutul secolului al XV-lea, iar China a fost cea mai mare economie a lumii pentru câteva secole după aceea, potrivit OCDE.