Blocaj în stabilirea normelor de aplicare a legii impozitului forfetar în turism
De la începutul anului 2017, firmele din industria turistică vor plăti un impozit forfetar, în funcţie de numărul locuri de cazare în cazul hotelurilor şi raportat la suprafaţă, în cazul restaurantelor. Deşi legea a fost publicată în Monitorul Oficial, normele de aplicare întârzie să apară.
„Din informaţiile noastre, nu se lucrează la normele de aplicare a acestei legi. Până în prezent, nu am fost contactaţi nici de Ministerul Finanţelor, nici de Autoritatea Naţională pentru Turism, pentru a ni se cere părerea în privinţa normelor de aplicare a legii privind impozitul forfetar”, a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Răducan, prim vicepreşedinte executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). În schimb, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat pentru MEDIAFAX că „se lucrează la aceste norme la Ministerul Economiei şi la cel de Finanţe” şi „sperăm să fie gata, şi aprobate, până la sfârşitul anului”.
Surse din industria turistică au precizat însă că această situaţie nu este întâmplătoare şi că normele de aplicare vor întârzia să apară şi după începutul anului viitor, deoarece „multinaţionalele se opun introducerii acestei legi”. Pe de altă parte, „nici cei de la Fisc nu doresc să renunţe atât de uşor la controale şi amenzi, cu toate că ar încasa banii mai uşor la buget”. În plus, „alegerile au schimbat priorităţile” în instituţiile publice, au afirmat sursele, pentru MEDIAFAX.
La rândul său, Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), arată că introducerea impozitului forfetar va simplifica lucrurile. „Impozitul se va baza pe criterii materiale, concrete: numărul locurilor de cazare sau suprafaţa restaurantului. Pentru buget va fi bine, fiindcă se vor strânge mai mulţi bani, iar pentru contribuabili va scădea numărul controalelor, situaţia simplificându-se”. Liderul ANAT susţine că, în acest fel, inclusiv cei care până acum au evitat să îşi achite impozitele, intrând pe pierdere, vor trebui să plătească un impozit forfetar. „În Grecia, dar şi în alte ţări europene, se plăteşte un impozit forfetar în turism. Astfel îţi poţi face un plan de afaceri şi îţi poţi proiecta business-ul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alin Burcea.