Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat marţi, la Digi 24, că principalele nemulţumiri vizează mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, începând din ianuarie 2018, şi ordonanţa de urgenţă care obligă toţi angajatorii ca, începând din 20 noiembrie, să iniţieze negocieri colective pentru menţinerea valorii nete a salariilor în plată în urma transferului acestor contribuţii.
Costin a precizat, în context, că în urma mutării contribuţiilor cei mai mulţi salariaţi care vor avea de pierdut vor fi cei din firmele mici.
‘Degeaba vine Guvernul cu acea aberaţie de Ordonanţă 82 (OUG 82/2017 prin care angajatorii trebuie să iniţieze negocieri colective pentru menţinerea valorii nete a salariilor, n.r.), care chipurile a creat un cadru prin care organizaţiile sindicale să se ducă să se întâlnească cu angajatori din peste 400.000 de firme mici, să discutăm caz cu caz cum se întâmplă ajustările salariale la lucrătorii de acolo, săracii de ei. Acolo sunt la liberul arbitru, la dispoziţia angajatorului: dacă vrea să le crească brutul o va face dacă nu angajatul va avea două variante: ori să accepte situaţia respectivă ori să plece să îşi găsească alt loc de muncă’, a subliniat Costin.
Acesta a arătat că transferul contribuţiilor va afecta şi un număr mare de salariaţi din sectorul bugetar, care vor fi probabil angajaţi ‘undeva la nivelul salariului minim’, dar şi pe cei din companiile cu capital de stat, unde zeci de mii de salariaţi au o mulţime de restricţii prevăzute în alte acte normative şi care nu pot face nimic în această perioadă de 20 de zile lucrătoare în care ar trebui derulate negocieri colective.
De asemenea, liderul BNS afirmă că în sectorul privat, acolo unde sunt organizaţii sindicale, în companii mari sau mijlocii, există deja puncte de vedere comunicate ale angajatorilor care au mari semne de întrebare legate de constituţionalitatea acestor prevederi iar patronii au avansat ideea acordării unor stimulente temporare în bani pentru ca salariaţii să nu piardă din venitul net.
‘Angajatorii spun: nu vrem să ne asumăm să ne trezim undeva pe la începutul anului viitor, după ce am crescut salariile brute, cu o altă hotărâre care să ne pună să dăm salariile înapoi. Atunci vin cu nişte propuneri de genul ‘hai să dăm temporar nişte prime în bani, nişte stimulente, pentru ca salariatul să nu piardă la venitul lui net’, a explicat Dumitru Costin.
Pe de altă parte, acesta afirmă că Guvernul începe să realizeze cât este de complicat să îi determine pe angajatori să facă acest pas (majorarea salariului brut, n.r.) şi încearcă să-şi găsească aliaţi în zona sindicală, cu care ‘să facă înţelegeri de alcov primiţându-le probabil unor lideri funcţii, poziţii etc’.
Pe de altă parte, Costin a anunţat că BNS a decis să se alăture manifestaţiilor organizate de societatea civilă din România pe legile Justiţiei.
‘A mai existat astăzi (marţi, n.r.) încă o decizie adoptată de Biroul Executiv al BNS în sensul în care ne vom alătura manifestaţiilor organizate de societatea civilă din România pe legile Justiţiei, pentru că în ultima perioadă de timp am văzut foarte multe deraieri în discursurile publice ale liderilor politici. Nu trebuie să lăsăm acest subiect să fie tranşat în spatele uşilor închise pentru că discutăm de soarta tuturor cetăţenilor acestei ţări, nu a unui lider politic sau altul’, a mai spus liderul BNS.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2017, pentru modificarea unor acte normative, prevede şi reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%.