Blocurile ANL, prost făcute: probleme la rezistenţă şi la instalaţii. Cine câştigă din reparaţii

În ultimele luni, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a alocat aproximativ jumătate de milion de euro pentru a remedia problemele apărute la blocuri construite în ultimii trei ani. În unele cazuri este vorba despre probleme la rezistenţa imobilului sau la instalaţiile electrice la blocuri deja finalizate.
Alina Stanciu - Dum, 20 ian. 2013, 22:02
Blocurile ANL, prost făcute: probleme la rezistenţă şi la instalaţii. Cine câştigă din reparaţii

Mai multe blocuri construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe în ultimii ani au probleme ce ţin de omisiuni la proiectul tehnic iniţial şi nu numai. Există chiar situaţii în care imobile finalizate au nevoie de lucrări suplimentare pentru că au probleme la rezistenţă, cu instalaţiile electrice sau cu terenul pe care au fost construite.

În consecinţa, Agenţia a atribuit  în ultimele luni ale anului trecut mai multe acte adiţionale la contracte de proiectare şi execuţie ale unor lucrări efectuate în perioada 2009-2011, pentru a remedia aceste disfunţionalităţi. Dintr-o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza informaţiilor apărute în SEAP, portalul unde se fac publice toat licitaţiile organizate de instituţiile statului, anul trecut s-au încheiat 7 astfel de contracte. Valoarea lor cumulată se cifrează la aproximativ 2,2 milioane de lei, adică în jur de 500.000 de euro.

„Lucrările suplimentare pentru cele şapte obiective de investiţii, atribuite de ANL în cursul anului 2012, constau în adaptări ale proiectului tehnic la situaţia din teren şi/sau omisiuni ale proiectului tehnic. Omisiunile reprezintă anumite necorelări care pot să apară între listele de cantităţi şi detaliile de execuţie„, au explicat pentru ECONOMICA.NET oficialii Agenţiei pentru Locuinţe.

Bun de plată

Cel mai valoros contract este de departe un act adiţional la un contract din ianuarie 2009 pentru construirea unui imobil destinat tinerilor din Făgăraş, judeţul Braşov (str Câmpului etapa III), proiect care, din datele ANL, a fost parţial recepţionat. ANL a atribuit prin negociere fără anunţ de participare societăţii Aldona SRL un contract în valoare de peste 800.000 de lei pentru efectuarea unor lucrări suplimentare de execuţie ce se datorează, după cum se specifică în observaţiile făcute de specialiştii ANL,  „adaptării proiectului tehnic, omisiunilor proiectului tehnic (arhitectură)”. Contractul iniţial, prin care s-a construit blocul, a fost câştigat de Aldona în urma unei licitaţii, iar valoarea acestuia a fost de 13.229.710 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea actului adiţional ajunge la 6,1% din valoarea contractului iniţial. Aceasta în condiţiile în care, potrivit ANL,” conform prevederilor contractului de proiectare, omisiunile la proiectul tehnic nu pot depăşi 5% din valoarea contractată, în caz contrar diferenţa până la valoarea maximă a omisiunilor urmând a fi suportată de proiectant”. Deci o parte din lucrări va fi făcută pe banii firmei.

Cine este în spatele afacerii

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, societatea Aldona SRL este deţinută în totalitate de Vescan Alina Roxana, fiica omului de afaceri Mircea Vescan, principalul acţionar al Armax Gaz (42,6% dintre acţiuni), unul dintre cei mai mari producători de aparatură şi echipamente, confecţii metalice, piese de schimb, reparaţii şi prestări servicii în domeniul gazelor şi petrolului. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, Aldonia, care are un număr de 199 de salariaţi,  a raportat în 2011 o cifră de afaceri de 25,3 milioane de lei şi un profit de 1,6 milioane de lei.

Afacerile familiei Mihalachi

Al doilea act adiţional ca valoarea a fost semnat de ANL cu societatea SC Victor Construct SRL, deţinută de cunoscutul om de afaceri botoşănean, Victor Mihalachi şi de societatea Consproiect M, deţinută de soţia lui Victor Mihalachi (Mihalachi Luminiţa Mioara). Familia Mihalachi a primit în octombrie anul trecut un contract suplimentar  în valoare de peste 327.500 de lei pentru a reface lucrările la un imobil ANL din localitatea Fălticeni, judeţul Suceava (str Victoriei), amplasament aflat acum în curs de execuţie. Potrivit experţilor ANL, actul adiţional a fost necesar pentru a finanţa lucrările de adaptare a terenului pe care se construieşte clădirea (teren de fundare impropriu) şi din cauza unor omisiuni la proiectul tehnic (arhitectură). Contractul iniţial privind execuţia lucrărilor de construcţie la imobilul din Fălticeni a fost semnat în decembrie 2011.

Aceleiaşi firme Victor Construct,  ANL i-a  atribuit  un alt contract de execuţie pentru lucrări suplimentare la un imobil destinat închirierii din Alba Iulia (strada Detunata) şi care este finalizat. Valoarea actului adiţional se cifrează la 293.631 de lei şi vizează lucrări pentru adaptarea terenului (başe pentru evacuarea apei accidentale) şi soluţionarea unor omisiuni la proiectul tehnic (arhitectură, rezistenţă, instalaţii electrice). Contractul iniţial obţinut de Victor Construct în urma unei licitaţii a fost atribuit în martie 2010 la o valoare de 6.821.563 de lei. Valoarea actului adiţional este astfel sub 5% din valoarea contractului iniţial ceea ce înseamnă că aceste cheltuieli vor fi suportate integral de către stat, prin ANL.

Contracte politice

Urmează un act adiţional în valoare de 269.525 de lei pentru remedierea problemelor apărute la un imobil din localitatea Valea lui Mihai, judeţul Bihor (strada Iancu de Hunedoara etapa II). Lucrările suplimentare vizează adaptarea terenului considerat acum impropriu fundării şi soluţionarea unor omisiuni la proiectul tehnic (arhitectură,rezistenţă, instalaţii termice), în condiţiile în care amplasamentul este finalizat. Societatea care a câştigat licitaţia, Sc Marconst SRL, a primit iniţial un contract în valoare de aproximativ 6 milioane de lei, în urma unei licitaţii la care a venit cu cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnic şi economic. Societatea aparţine mai multor asociaţi, majoritar fiind Antal Coloman (30,56% dintre acţiuni), despre care presa locală susţine că este un finanţator al UDMR.

Firma unui senator

Povestea blocurilor finalizate, dar care au necesitat  reparaţii la scurt timp după ce au fost date în folosinţă se repetă şi în Slatina, la un imobil destinat închirierii de pe strada Cireaşov numărul 23. Anul trecut, ANL a semnat cu firma SC SCADT SA un act adiţional în valoare de 261.351 de lei la un contract în valoare totală de 9,86 milioane de lei semnat iniţial în ianuarie 2010. Lucrările suplimentare vizează  adaptarea proiectului tehnic (protecţie linft) şi soluţionarea unor omisiuni la proiectul tehnic (arhitectură, rezistenţă, instalaţii). SC SCADT este deţinută de senatorul USL Ion Toma (51% dintre acţiuni) şi alţi acţionari minoritari.

De adaptarea proiectului tehnic (arhitectură) şi soluţionarea  unor omisiuni la proiectul tehnic (arhitectură, instalaţii) are nevoie şi un bloc destinat închirierii din localitatea Fărcaşa, judeţul Maramureş (strada Independenţei 1A).  Amplasamentul este în curs de execuţie, iar pentru ridicarea imobilului, ANL a atribuit iniţial în urma unei licitaţii un contract în valoare de 4,2 milioane de lei societăţilor Fulga SRL, SC TCM Nord, SC Pro Atrium Studio SRL şi SC Cubicom Invest SRL. Contractul adiţional are o valoare de 228.486 lei şi a fost atribuit fără licitaţie societăţilor Ardealul Oas SRL şi SC Cubicom Invest SRL.

Nu în ultimul rând, un bloc din localitatea Gugeşti judeţul Vrancea (str Alexandru Vlahuţă) aflat în curs de finalizare are nevoie de modificarea soluţiei de încălzire din centrală termică de bloc în centrale de apartament pe combustibil solid. Valoarea iniţială a contractului, semnat în vara lui 2011, a fost de 1,94 milioane de lei, în timp ce valoarea contractului adiţional se ridică la peste 39.000 de lei. Firma câştigătoare este Cocifor SA.

Cine este răspunzător: nimeni

Întrebaţi de ECONOMICA.NET cine este răspunzător de această situaţie, oficialii ANL ne-au declarat că „proiectul tehnic aferent unei investiţii se întocmeşte pe baza studiului de fezabilitate şi a studiului geotehnic, însă la punerea acestuia în operă pot să apară anumite situaţii care să necesite completarea şi/sau modificarea anumitor părţi din documentaţia tehnică. Orice proiect tehnic trebuie să respecte normativele de proiectare în vigoare la data punerii lui în operă”. 

 

 




Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...