Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii.
Aproximativ două treimi dintre respondenţi au declarat că un Brexit ar slăbi poziţia dominantă a capitalei Marii Britanii pe piaţa globală a tranzacţiilor valutare, estimată la 5.300 miliarde de dolari pe zi, se arată în sondajul realizat în rândul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzacţionare pentru pieţele valutare. Aproximativ 13% susţin că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi în beneficiul Londrei.
Capacitatea oraşului de a atrage talente şi de a deservi regiuni din întreaga lume a ajutat Londra să-şi construiască un avantaj competitiv. Totuşi, această poziţie de vârf va fi dificil de menţinut, deoarece şi alte centre financiare globale atrag talente şi investiţii, devenind din ce în ce mai competitive, a explicat Marshall Bailey, preşedintele ACI Financial Markets Association.
Peste 40% din tranzacţiile valutare globale se desfăşoară la Londra. Politicienii şi directorii se laudă că în City of London se tranzacţionează mai mulţi dolari decât în New York şi mai mulţi euro decât în toată Uniunea Europeană.
Alte centre financiare importante râvnesc la poziţia Londrei. Participanţii la sondajul ACI susţin că oraşul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmat de Paris, New York şi Dublin