Bloomberg: Leul şi alte valute din Europa de Est, văzute ca o valoare de refugiu după alegerea lui Trump

Economica.net
09 11. 2016
bani_lei_6699545_77602900

Monedele statelor din Europa de Est au avut miercuri o evoluţie peste aşteptări, în urma victoriei lui Trump, leul românesc s-a apreciat cu 2,4% faţă de dolar. Candidatul republican vrea să renunţe la acordurile cu Mexicul şi să aducă producătorii înapoi, în SUA.

Aceste politici izolaţioniste nu reprezintă o ameninţare pentru Europa de Est, care depinde mai puţin de exporturile către cea mai mare economie mondială, ceea ce i-a determinat pe analiştii de la Rabobank, Nomura International Plc şi Raiffeisen Bank International AG să recomande cumpărarea valutelor din regiune.

Franklin Templeton Investments susţine că Polonia este relativ protejată de efectele negative ale politicilor comerciale americane.

Forintul maghiar s-a apreciat cu 1,8% faţă de dolar, iar zlotul polonez s-a apreciat şi el, în timp ce monedele din Mexic şi Africa de Sud au condus declinul de pe pieţele emergente.

Europa Centrală şi de Est nu a fost până acum supusă criticilor. Vedem Ungaria ca pe o zonă de refugiu, a apreciat Daniel Bebesy, director în cadrul companiei de gestionare a activelor Budapest Alapkezelo Zrt.

Premierul ungar Viktor Orban l-a felicitat miercuri pe republicanul Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale din SUA, postând pe contul său de Facebook că este ”o veste grozavă” şi că ”democraţia încă trăieşte”. Orban a spus în iulie că planurile lui Trump privind migraţia şi politica externă sunt ”vitale” pentru Ungaria, iar cele ale rivalei democrate Hillary Clinton sunt ”letale”.

Nomura a numit activele din Ungaria, alături de rublă, ca fiind investiţii care vor avea o evoluţie peste aşteptări după instalarea noii administraţii la Washington, în condiţiile în care liderul de la Budapesta este unul dintre puţinii politicieni care l-au lăudat pe Donald Trump şi unul dintre primii care l-au felicitat