Creşterea ratei inflaţiei şi o redresare moderată dar solidă îl vor ajuta pe Mario Draghi să amâne până la sfârşitul anului viitor adoptarea unor noi măsuri de stimulare, apreciază trei sferturi din economiştii intervievaţi de Bloomberg. Oficialii BCE au subliniat în ultimele săptămâni care sunt riscurile şi limitele măsurilor de relaxare cantitativă, un indiciu că achiziţiile de active ar putea fi reduse.
În octombrie, Banca Centrală Europeană a decis să menţină dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. Prin menţinerea dobânzilor în teritoriul negativ şi tipărirea de bani pentru a cumpăra active, BCE speră să relanseze inflaţia şi creşterea economică în zona euro. Însă, aceste măsuri neconvenţionale sunt considerate insuficiente, astfel că analiştii se aşteaptă ca BCE să adopte noi stimulente.
„BCE va extinde cu încă şase luni programul lunar de achiziţii de active, în valoare de 80 de miliarde de euro. În condiţiile în care economia zonei euro are un ritm solid de creştere iar rata inflaţiei va urca probabil în 2017, ne aşteptăm ca la şedinţa de politică monetară a BCE din 8 decembrie să fie anunţat ultimul pachet de măsuri de stimulare”, a apreciat Ben May, economist la Oxford Economics în Londra.
Aproximativ 89% din cei 53 de economişti care au participat la studiu se aşteaptă ca BCE să anunţe joi o extindere a programului de relaxare cantitativă. Studiul vine după ce Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut în luna noiembrie până la 0,6%, de la 0,5% în luna octombrie. Este cel mai ridicat nivel al inflaţiei înregistrat de zona euro după luna aprilie 2014, ceea ce reprezintă o veste bună pentru Banca Centrală Europeană.
„BCE se va bucura să vadă că tendinţa graduală de creştere a preţurilor a continuat în luna noiembrie” a apreciat Howard Archer, analist la IHS. Banca Centrală Europeană se străduieşte de doi ani să stimuleze rata inflaţii în zona euro care rămâne mult sub obiectivul său ţintă, o creştere a preţurilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.