Bloomberg: Recapitalizarea băncilor elene ar putea opri retragerile de depozite
Fondul Elen de Stabilitate Financiară a aprobat marţi seara recapitalizarea National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank şi Piraeus Bank cu 18 miliarde euro şi a transmis miercuri contractele aferente către cele patru instituţii şi către Fondul European de Stabilitate Financiară, pentru aprobare şi semnare.
Retragerile de bani din băncile elene au crescut puternic după alegerile din 6 mai, care nu au dat o coaliţie de guvernare. Partidele care se opun măsurilor de austeritate din acordul de finanţare externă cu UE, FMI şi BCE au înregistrat câştiguri importante la scrutinul din mai, iar cele două mari formaţiuni care au dominat scena politică elenă în ultimele patru decenii nu au reuşit să obţină majoritatea.
Rezultatul îngrijorător al alegerilor a crescut probabilitatea ca Grecia să iasă din zona euro şi să intre în faliment, din moment ce nerespectarea condiţiilor din acordul de finanţare externă ar conduce la blocarea ajutorului internaţional.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a oprit accesul mai multor bănci elene la operaţiunile de refinanţare, afirmând că, până la recapitalizare, instituţiile au prea puţine rezerve de capital pentru a fi considerate solvabile. Astfel, finanţarea băncilor greceşti depinde de lichiditatea de urgenţă furnizată de Banca Greciei.
„Rezultatul alegerilor a şocat, marcat de creşterea partidelor anti-bailout. Astfel de perspective de viitor creează nelinişte în rândul celor care au depozite. Au avut loc retrageri masive de depozite imediat după 6 mai, care au continuat câteva zile. Recapitalizarea va ajuta la răsturnarea ieşirilor de depozite”, comentează pentru Bloomberg Michael Massourakis, economist şef la Alpha Bank, în Atena.
Retragerile au încetinit la începutul săptămânii trecute, când guvernatorul băncii cetnrale a Greciei, George Provopoulos, i-a spus preşedintelui elen Karolos Papoulias că populaţia şi companiile au scos din depozite 700 milioane euro într-o singură zi, potrivit unor surse bancare. Acestea au precizat că retragerile din mai nu vor depăşi „vârfurile” din lunile anterioare.
Ziarul elen Proto Thema a scris, la finele săptămânii trecute, că banca centrală se pregăteşte să impună controale de capital, ştire care a declanşat luni o nouă accelerare a retragerilor de depozite, potrivit uneia dintre surse.
Depozitele bancare din Grecia au scăzut în februarie cu 4,6 miliarde euro, circa 2,8%, pe fondul negocierilor purtate de statul elen pentru restructurarea parţială a datoriei de stat. În martie, depozitele au crescut cu 1,4 miliarde euro, potrivit datelor băncii centrale, trend care a continuat în aprilie, susţine Massourakis.
Banca Greciei va prezenta informaţii privind evoluţia depozitelor în luna aprilie la sfârşitul lunii mai.
„Când a avut loc o amplificare a temerilor privind ieşirea din zona euro, retragerile de depozite au crescut temporar. Pierderile de depozite au fost cauzate şi de faptul că populaţia a început să cheltuiască din economii, în urma scăderii veniturilor discreţionare”, spune Paul Mylonas, director de strategie la National Bank of Greece, cea mai mare bancă elenă.
Andreas Koutras, analist la ITC Markets Londra, consideră că băncile elene au suferit, din 2009, un „maraton” al retragerilor de depozite.
„Cât timp există sprijin pentru ele la BCE, pot supravieţui mult timp”, a spus acesta.
Cele patru mari bănci elene au înregistrat pierderi totale de aproape 28 miliarde euro în urma restructurării datoriei de stat a Greciei, contabilizate la nivelul anului trecut. Pierderile au epuizat aproape în totalitate rezervele de capital ale instituţiilor.
Injecţia de capital de 18 miliarde euro le va permite să acceseze din nou operaţiunile de refinanţare ale BCE.
Recapitalizarea va fi efectuată prin emisiunea, de către Fondul European de Stabilitate Financiară, a unor titluri în valoare totală de 18 miliarde euro, garantate de guvernele din zona euro. Titlurile vor putea fi utilizate de băncile elene drept colateral de cea mai bună calitate pentru operaţiunile BCE.
„Suntem obişnuiţi cu instabilitatea, iar ieşirile recente de depozite nu ameninţă lichiditatea. Băncile reciclează fonduri de la BCE încă de la criza financiară internaţională din 2007-2009. Ne-am confruntat în repetate rânduri cu deficienţe de lichiditate”, încheie Massourakis de la Alpha Bank.