‘Exista o criza de mâna de lucru. În acest moment, vreau sa angajez pe oricine vrea sa munceasca’, a declarat antreprenorul ceh Zbynek Frolik, al carui companie, Linet, care produce paturi moderne de spital, a devenit un lider global o cifra de afaceri anuala de afaceri de 240 milioane de dolari.
Scenariul este similar în întreaga regiune cuprinsa între statele baltice si Balcani, unde mâna de lucru ieftina si pietele potentiale au atras investitii de miliarde de euro, dupa caderea Cortinei de Fier. Acestea au alimentat o crestere economica solida si au ridicat standardele de viata, în special dupa aderarea la Uniunea Europeana. În prezent, însa, somajul redus si migratia a milioane de muncitori care cauta salarii mai mari scot în evidenta limitele modelului de crestere bazat pe costuri reduse.
Potrivit lui Radomir Jac, economist sef la divizia de asset-management unit a Assicurazioni Generali SpA, exista doua modalitati de a solutiona aceasta problema pe termen scurt: importul de muncitori sau cresterea salariilor prin abandonarea modelului de crestere bazat pe industria manufacturiera.
‘Europa Centrala are nevoie de un nou model economic care sa nu fie dependent atât de mult de exporturi si industria auto. Economiile din regiune trebuie sa se diversifice si sa înceapa sa livreze produse cu valoare adaugata’, a apreciat Radomir Jac.
Polonia, cea mai mare economie din regiune, a decis sa faca ambele lucruri. Rata somajului a coborât în luna decembrie la 7,1%, cel mai mic nivel de dupa 2008, si mult sub nivelul de 20% înregistrat înainte de aderarea la UE. În acest context, companiile au început sa majoreze salariile, care s-au dublat de la aderarea la UE pâna la o medie de 32.446 zloti (8.222 de dolari) pe an, ceea ce i-a determinat pe unii investitori sa se mute în tarile mai ieftine din est. Altii au început sa importe muncitori din Ucraina.
‘În multe regiuni, importul muncitorilor din Ucraina este singurul remediu. Fara acesti muncitori, unele companii pur si simplu nu ar putea sa faca fata comenzilor, ceea ce ar avea un impact negativ asupra cresterii economice’, a declarat Marek Sliwinski, expert pe piata muncii la agentia de ocupare Work Force SA.
Cehia se confrunta cu o situatie similara, cu o economie care a crescut cu 4,7% în trimestrul al treilea, iar somajul a scazut la 4,5% în luna decembrie, cel mai redus nivel din UE. Dupa ce o asociatie patronala a solicitat ajutorul guvernului pentru a putea acoperi cele 150.000 de locuri de munca vacante pe care le preconizeaza în acest an, ministrul ceh de Finante, Andrej Babis, a declarat ca lipsa mâinii de lucru este principala provocare cu care se confrunta economia.
Acest deficit de mâna de lucru, exceptând capitalele, a transformat multe orase monoindustriale din regiune care, în trecut, au avut de suferit de pe urma trecerii de la economia centralizata la economia de piata. Un exemplu este Tatabanya, un oras cu aproximativ 70.000 de locuitori amplasat la 60 de kilometri vest de Budapesta, care, la începutul anilor ’90, a înregistrat o crestere exploziva a somajului când minele si uzinele necompetitive s-au închis, iar în prezent companiile din zona trebuie sa majoreze salariile si sa îi stimuleze pe angajati sa lucreze ore suplimentare.