Bloomberg: Traderii de energie se aşteaptă la câştiguri de pe urma liberalizării pieţei româneşti

Economica.net
30 09. 2013
gaze__gaz__foc_54678798_02564000

Investiţia în valoare de 50 de milioane de dolari făcută de Mercuria în Amromco, cea mai mare companie independentă producătoare de gaze naturale din Romania, plasează Mercuria pe o piaţă unde preţurile la gaze naturale sunt în creştere iar Guvernul trebuie să reducă controalele pentru a îndeplini cererile Uniunii Europene vizând liberalizarea pieţei. Mercuria urmează exemplul dat de Vitol SA, una dintre cele mai mari firme de comerţ din lume, care anul acesta a anunţat că va intra în afacerile cu energie pe piaţa românească.

‘Există oportunităţi semnificative în aceste pieţe energetice din Europa de Est care trec printr-o fază de liberalizare’, a declarat Matthew Gray, analist la Jefferies LLC. Potrivit acestuia, Mercuria va fi bine poziţionată dacă România va deveni un exportator de gaze naturale. ‘Este un caz tipic de avantaj al primului venit’, consideră Matthew Gray.

Începând cu data de 1 iulie 2013, preţul final al gazelor naturale în România a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei industriali. Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei /ANRE/, următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populaţie este 1 octombrie 2013, când preţul gazelor va fi majorat cu cel mult 2% pentru consumatorii industriali, în timp ce pentru cei casnici tariful va creşte cu maximum 1%.

Exxon Mobil Corp. şi OMV Petrom SA au anunţat că vor investi mai multe miliarde de dolari în blocul Neptun din Marea Neagră. Sonda Domino 1, săpată de cele două companii anul trecut, a indicat rezerve potenţiale de gaze naturale între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Consumul de gaze al României este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel că zăcămintele de acolo ar putea acoperi necesarul ţării timp de şase ani. Premierul Victor Ponta a apreciat că această descoperire este atât de mare încât este posibil să asigure independenţa energetică a României din 2018 şi de asemenea să permită României să exporte gaze naturale în regiune.

De asemenea, potrivit companiei de transport de gaze naturale Transgaz, România va putea exporta gaze prin conducta Arad-Szeged începând cu luna decembrie a acestui an şi va atinge capacitatea maximă de export în 2016. Compania Amromco a început deja exporturile ‘virtuale’ prin contracte de tip swapp cu cumpărătorii din Ungaria, a declarat săptămâna trecută vicepreşedintele Amromco, Rob Kendall. În prezent, Amromco este responsabil pentru 3% din producţia de gaze naturale a României însă acest indicator ar urma să crească până la 5% pe măsură ce vor intra în funcţie noi proiecte.

România îşi asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producţie internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Însă, populaţia şi termocentralele utilizează gaze de import doar în proporţie de aproximativ 5%.

Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti preţuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze preţul direct cu furnizorii.

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea iniţial dereglementarea totală a pieţei până la 31 decembrie 2014, însă, la ultimele negocieri cu FMI, autorităţile române au obţinut o derogare de un an, până la 31 decembrie 2015.