Bloomberg: UniCredit şi-ar putea muta operaţiunile non-italiene sub controlul unui holding german
Potrivit acestor surse, conform unui plan ce ar putea fi dezvăluit la o întâlnire cu investitorii ce va fi organizată la începutul lunii decembrie, UniCredit ar putea să-şi mute unele sau toate activele non-italiene sub controlul unei noi companii de tip holding. O opţiune analizată este ca, la o dată ulterioară, să fie listat la bursă un pachet de până la 30% din acţiunile noii companii. De asemenea, sursele susţin că sunt analizate şi alte locaţii posibile, pe lângă Germania, pentru noul holding.
De la numirea lui Jean Pierre Mustier în fruntea UniCredit, în 2016, banca italiană a demarat un vast proces de reorganizare care s-a reflectat în mod pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului.
Plasarea activelor sub controlul unei noi companii germane ar putea permite UniCredit să îşi reducă costurile de finanţare. În prezent, indicele credit default swap (CDS) al UniCredit arată că diviziile din Austria şi Germania se împrumută la costuri mai mici decât banca mamă. În plus, varianta unui holding german ar putea proteja activele UniCredit de eventualele crize politice sau economice din Italia.
UniCredit activează în 14 ţări din Europa, cu operaţiuni semnificative în Germania şi Austria precum şi în Europa Centrală şi de Est. Banca obţine mai mult de jumătate din veniturile sale în afara Italiei.
UniCredit deţine Hypovereinsbank, una din cele mai mari bănci din Germania, cu active de 287 miliarde euro la finele lui 2018. Până acum, banca italiană nu a putut depăşi rezistenţa exprimată de organismele de reglementare la intenţia sa de a utiliza lichiditatea HVB pentru a sprijini ale părţi ale grupului din afara Germaniei.
În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.