Blue Air a fost scoasă la vânzare

Compania Blue Air, deţinută de Nelu Iordache, a fost scoasă la vânzare, până în prezent existând 5 sau 6 investitori interesaţi, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate operatorului aerian low-cost.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 12:12
Blue Air a fost scoasă la vânzare

Compania Blue Air, deţinută de Nelu Iordache, a fost scoasă la vânzare, până în prezent existând 5 sau 6 investitori interesaţi, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate operatorului aerian low-cost.

Până în prezent au fost primite 5 sau 6 oferte, de la investitori români şi străini, au arătat sursele, fără să menţioneze preţul de pornire solicitat.

„Scopul vânzării este găsirea unui investitor care să consolideze şi să dezvolte compania”, au precizat sursele.

Această mutare-surpriză vine chiar înainte de termenul la care Tribunalul Giurgiu va aproba sau nu intrarea în insolvenţă a companiei. La data de 16 ianuarie 2013, Aeroports de Lyons, prin mandatar Coface România Credit Management Services, a cerut insolvenţa Blue Air, iar următorul termen a fost stabilit pentru 16 aprilie 2013.

Citeste si: Imperiul lui Nelu Iordache se prăbuşeşte: Romstrade a intrat în insolvenţă

Potrivit altor surse, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), administratorul judiciar al Romstrade, firmă aflată în insolvenţă şi care deţine Blue Air, şi-a propus un termen de cel mult două luni pentru finalizarea tranzacţiei.

„Nu am stabilit încă un preţ pentru companie, pentru că încă nu ştim ce vom vinde. Noi intenţionăm să vindem activitatea de zbor, low-cost-ul, însă Blue Air deţine şi participaţii în alte companii, o concesiune la aeroportul din Bacău, plus o serie de imobiliare, cum ar fi o clădire de birouri din zona Buzeşti”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Rudolf Vizental, managing partner la CITR.

El a mai spus că toate avioanele companiei sunt încă în contract de leasing.

Conform datelor remise la Ministerul Finanţelor, compania aeriană a încheiat anul 2011 cu afaceri de 575,5 milioane lei şi pierderi de 48,5 milioane lei. La finele lui 2011, datoriile companiei se ridicau la 393,8 milioane lei.

Flota companiei cuprinde în prezent nouă aeronave Boeing, cu capacităţi între 126 şi 168 de locuri.

Blue Air şi constructorul Romstrade sunt cele mai importante companii controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad şi aflat în prezent în detenţie.

Tribunalul Giurgiu a aprobat în decembrie intrarea în insovenţă a două companii controlate de Iordache, Romstrade şi firma specializată în servicii de taxi aerian Romstrade Logistic Expres.

Compania de transport aerian a anunţat la începutul anului că a anulat o comandă de 462,2 milioane dolari plasată în 2008 pentru cinci aeronave Boeing 737, programate pentru livrare în perioada 2015-2016, din cauza situaţiei financiare a Romstrade. CITR precizează în raportul privind cauzele şi împrejurările care au condus la insolvenţa Romstrade că declinul constructorului a fost cauzat de investiţii neproductive, costuri de finanţare nesustenabile şi scăderea profitabilităţii, fiind dificil de identificat acel „nucleu sănătos” de la care să pornească reconstrucţia firmei.

 

UPDATE Investitorii interesaţi să cumpere Blue Air pot depune oferte până la 20 aprilie

 Investitorii interesaţi de preluarea Blue Air pot depune oferte şi scrisori de bonitate bancară până la 20 aprilie, a comunicat compania, confirmând informaţiile privind scoaterea la vânzare a operatorului de transport aerian low-cost transmise anterior de MEDIAFAX.

„Pentru a ne consolida poziţia pe piaţa din România, cât şi pe piaţa europeană (…) noul Consiliu de Administraţie consideră oportună găsirea unui investitor, mai ales că există deja oferte şi scrisori de intenţie depuse de investitori români şi străini de marcă”, se arată în comunicat.

Compania are începând de miercuri un nou Consiliu de Administraţie, alcătuit din Ellen Phillips (specialist american în aviaţie şi în restructurarea companiilor de profil, care lucrează în cadrul Blue Air din 2010), Adrian Ionaşcu (director general adjunct al companiei, intrat în echipa de management din 2007) şi Rudolf Vizental (reprezentant al Casei de Insolvenţă Transilvania).

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...