Blue Air a adoptat modelul pan-european de companie low-cost, cu o strategie mai expansivă din punct de vedere geografic. Este singura companie românească care şi-a stabilit baze în afara ţări. După deschiderea bazelor de la Torino (Italia) şi Larnaca (Cipru), a urmat anul acesta stabilirea bazei la Liverpool (Marea Britanie), acolo unde Blue Air a dus la creşterea traficului de pasageri cu 7% în luna aprilie.
Chiar dacă la nivel european Blue Air nu are o cotă semnificativă, de doar 0,4%, intrarea pe piaţa internă din Marea Britanie, compania românească întră în competiţie cu giganţii Ryanair şi easyJet, pe cele mai bune rute.
Cea mai mare companie aeriană din România este Wizz Air, cu o cotă de 35% din capacitatea totală disponibilă pe întreaga piaţă, în săptămâna 8-14 mai, arată datele OAG. Blue Air este a doua companie, cu o cotă de 18%, după ce depăşit Tarom, care are o cotă de doar 13%.
Ryanair suflă în ceafa Tarom, cu o cotă de 11%. Capacitatea Tarom va creşte însă odată cu sosirea celor două noi avioane Boeing 737-800 NG, după ce spre sfârşitul anului trecut au fost scoase din uz avioanele A310. Acestea reprezentau o cincime din capacitatea de transport a companiei, potrivit datelor Tarom.
În spatele Tarom se poziţionează Lufthansa cu o cotă de 6,2%, urmată de Austrian Airlines cu 2,7% şi restul companiilor cu 13,6%, mai arată analiza CAPA.
Capacitatea de locuri disponibile pe avioanele Blue Air a crescut spectaculos în ultimii ani. Dacă în 2014 capacitatea era de doar un milion de locuri, în 2015 s-a înregistrat o creştere de 118%, iar în 2016 de 75%, la o capacitate de 3,8 milioane de locuri. Anul trecut, Blue Air a transportat 3,6 milioane de pasageri şi pentru acest an estimează că va transporta 4 milioane, şi asta doar pe piaţa românească. Asta se datorează faptului că flota operatorului s-a mărit considerabil anul trecut, cu 12 avioane şi a ajuns la un total de 27, potrivit datelor Planespotters.